Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик. 

Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Планирани са допълнителни съпътстващи събития – филмови прожекции, работилници, презентации. В първия ден ще се открие изложба на гостуващата галерия "Ларго" в балчишката галерия от 18.00 ч., а вторият ден е предвиден дискусионен-теоретичен форум с гост-лектори, които ще представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона. Участниците са от България, Турция, Сърбия, Гърция, Румъния.


Участници в изданието са 20 артисти от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която ще бъде изработена на място в Балчик, специално за фестивала. Той е световна звезда на съвременното изкуство с множество международни проекти и изложби в едни от големите музеи в Бразилия, Китай, Франция, Израел, Италия, Нидерландия, Турция, както и участия в 27-мо издание на Биеналето в Сао Пауло (2006) и 9-то издание на Биеналето в Истанбул (2005). От Турция участват също художничките Демет Ялчинкая и Бегум Челик, които представят съответно съвременна живопис и фотография. От Румъния пристига Овидиу Тоадер, който ще представи чисто нова творба, продължение на проекта си "Ray Collector" (Колектор на лъчи), като работата му е изработка специално за фестивала. От Австрия и Сърбия пристигат съответно Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция Мария Гуивели, които ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез акварела и колажа. Българското участие  е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Участниците са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков - J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов. Куратор на форума е изкуствоведът Христина Бобокова, а артистичен директор - художничката Рада Якова.

За първи път на фестивала гостува галерия и това е варненската галерия "Ларго", която ще открие фестивалната програма за гости и посетители на 14 юни в Градската Художествена Галерия - Балчик с изложбата "(Не)възможна цикличност". Участници са Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева, които представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение. Основната характеристика на този процес е именно неговата цикличност и безкрайност.

От 2023 година програмата на форума представя и лекторска и филмова част. През 2024г. гости са: Надежда Джакова, комисар на Българския павилион във Венеция; румънската аукционна къща Art Mark;  Сервет Кочийт, представяне на творческия си път и работа; представяне на филм "Медалът" на Надя Розева; първо представяне на документалния филм "Отражения в спомени", свързана с историята на сградите и реставрацията на културно- историческото недвижимо наследство; репортажен филм от акция "Тухлата" на Христина Бобокова и Рада Якова.
Гости и посетители могат да присъстват свободно на всички дейности от програмата от 14 - 15.06.24г. в ГХГ - Балчик и ИЦ "Мелницата", гр. Балчик.

ПРОГРАМА

14.06.24г. от 18:00ч. - Изложба "(Не)Възможна цикличност" на гостуващата на фестивала галерия "Ларго" в Градска художествена Галерия - Балчик
Изложбата може да бъде посетена до 24.07.24г. Участници: Васил Стоев, Румен Нечев, Атанас Колев, Петър Чиновски, Драго Дочев, Розина Макавеева

15.06.24г. от 11:00ч. в ИЦ "Мелницата" ет. 6 ще се проведе дискусионен-теоретичен арт форум с гост-лектори, които да представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона и филмова програма. Събитието ще се излъчва и он-лайн.

15.06.24г. от 18:00ч. 
Откриване на изложба "3+5=?/Допустимо бъдеще" в ИЦ "Мелницата" -  ет.4. Участници: Сервет Кочийт (Турция/Нидерландия), Бегум Челик (Турция), Демет Ялчинкая (Турция), Петър Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков - J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България)

Организатор на фестивал е фондация "Процес-Пространство", партньори в организацията са Община Балчик, Исторически Музей - Балчик, ИЦ "Мелницата" Балчик, Съюз на българските художници, Галерия Ларго и други спомоществователи.

Участници във фестивала: Сервет Кочийт (Турция/Нидерландия), Петър Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков – J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България)
Чуйте репортажа на Албена Иванова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. От 18 юни до 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен..

публикувано на 17.06.24 в 14:41

Концерт в лятна вечер на входа на Морската градина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Концерт с класическа и филмова музика подариха на варненци учениците от Младежки симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна в неделната вечер. Младите таланти излязоха на сцената под диригентската палка на маестро Страцимир Павлов, а артистичен директор на продукцията бе директорът на училището Румяна Петрова...

публикувано на 17.06.24 в 12:05

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а..

обновено на 16.06.24 в 13:42

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35