Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насрочиха дата за разпоредително заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро

Снимка: Румен Сарандев

Насрочиха дата за разпоредително заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата, съобщават от Окръжен съд - Варна.

Като обвиняем пред съда на 26 юни ще се яви единствено бившият кмет на Варна Иван Портних с адв. Менко Менков.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение, че като длъжностно лице, не изпълнил законовите си задължения и не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването на тръбата.

В резултат на това са последвали значителни щети за Община Варна, в размер на общо 7 520 143,76 лева. 

Според обвинението Иван Портних не е предявил иск в рамките на 10-годишния гаранционен срок срещу изпълнителя, който е поставил тръбата, но не е изпълнил изискването да бъде положена на дълбочина от три метра под дъното на Варненското езеро. Според прокуратурата обстоятелства са му били известни с писмо на директора на ИА „Морска администрация“. 

Прокуратурата сочи, че вследствие на това са причинени немаловажни вреди на околната среда – настъпване на значителни промени в качеството на водите в резултат на органичното замърсяване, довело до нарушаване на екологичния баланс в екосистемата, възникване на реален риск от загуба на местообитания на биологични видове, обща и цялостна екологична промяна на водния басейн за повече от една година. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Бившият кмет е обвинен и за това, че в периода 20.08.2019 г. до 18.09.2019 г. не е информирал населението за състоянието на околната среда, съгласно изискванията на закона и е допуснал по непредпазливост органично замърсяване на Варненското езеро. За това престъпление наказанието, предвидено в НК, е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Първоначално за инцидента бяха обвинени също Ботьо. Т. управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение бе повдигнато и на Цв. Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо Б.Т. и Цв. Б и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя. Инициаторите на събитието започнаха и подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния участък. Вече 300 души са дали подкрепата си за исканите промени. Лента за ограничаване на скоростта и..

публикувано на 26.06.24 в 20:00

Лента за ограничаване на скоростта и колчета на пътя за кв. "Виница" искат варненци

Да се поставят ограничителни колчета на разделителната линия и гумена лента за ограничаване на скоростта на пътя за кв. "Виница" до спирка "Лотос" , където стана фаталният инцидент с моторист, искат варненци. Това каза Галин Димов, председател на мотоклуб "Вокил". Започва подписка за иницииране на нова организация за движение. Тази вечер ще се проведе..

обновено на 26.06.24 в 17:52

Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите

В летния сезон сме. Няма застраховани от инциденти.  Особено от произшествия във вода.  Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите.  Това пречи на общините по Черноморието да сътрудничат с доброволческите сдружения, които са свързани със спасителни операции на море, каза за Радио Варна флотилен адмирал..

публикувано на 26.06.24 в 16:33

Осъдиха на пробация варненка за теглене на кредит с чужда лична карта

Осъдиха на пробация 36-годишна жена, която използвала копие на чужда лична карта за теглен на кредит с "Бяла карта", съобщават от Районен съд - Варна. Случаят е от май 2021 година. Подсъдимата по неустановен начин се сдобила с копие на лична карта на друга жена и решила да кандидатства от нейно име за отпускане на кредит. От собствения си телефон тя..

публикувано на 26.06.24 в 16:32

Украински бежанци се срещнаха с работодатели

Близо 40 бежанци от Украйна, търсещи работа във Варна и региона, се срещнаха с работодатели по време на инициативата на хуманитарната организация "Каритас" и „Върховният комисариат за бежанците на ООН" в България. Акцент в събитието беше достъпът до пазара на труда за бежанците и възможността да си намерят работа у нас. "За последните 6 месеца сме..

публикувано на 26.06.24 в 16:22

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги. Делът на нехранителните стоки е с по-силен – от него са над 50% от приходите, а в реализацията им са 40% от наетите лица. Това показват резултатите от проучване  „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия (МТ) в България с акцент Североизточен регион“  на..

публикувано на 26.06.24 в 16:18

Откриха цял арсенал в дома на варненец

Огромно количество боеприпаси - 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати, за които липсва разрешение, бяха иззети от частен дом във Варна, съобщават от Районната прокуратура.  По случая се води разследване. Вече се разпитват свидетели, изготвят се експертизи.

публикувано на 26.06.24 в 16:00