Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юли две изложби от най-стария фестивал за съвременно изкуство в България - "Процес - Пространство" в Балчик

За поредна година Художествена галерия - Балчик е домакин на най-стария фестивал за съвременно изкуство в България “Процес-Пространство".За първи път в програмата се включва гостуваща частна галерия “Ларго” с изложбата "(Не)Възможна цикличност". Куратор на изложбата е Нели Вълчева - собственик и директор на Галерия “Ларго". Изложбата включва четирима пловдивски автори, знакови имена от българската визуална сцена - Васил Стоев, Румен Нечев, Розина Макавеева и Атанас Колев, както и младите варненски творци Петър Чиновски и Драго Дочев, активно развиващи артистичната си кариера в последните няколко години. Те представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение. 

Изложбените зали на галерията, превърнали се в машина на времето, преминавайки през старите майстори и стигайки до новите хоризонти, може да разгледате до 24 юли 2024.

Арт програмата, фокусирана върху изкуството на Балканите, премина под мотото "3+5=?/Допустимо бъдеще". Участници в 35-ото издание са 20 артисти от България и чужбина. Тяхната работа е подредена на ет. 4 в Мелницата до месец август. В изложбата под същото име се представят: Сервет Кочийт, Бегум Челик, Демет Ялчинкая (Турция), Петър Крас, Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева, Нора Ампова, Мартин Трифонов, Йордан Панков - J.PANK, Надя Розева, Ралица Стоицева, Васил Славков (България).

Балчик е домакин на фестивала вече 30 години, а изданията са 35. "За тези години извървяхме дълъг път, в който над 600 артисти минаха през фестивала, участваха в много събития, изложби, акции. Това ни даде добра възможност да комуникираме, да създаваме контакти и да се развиваме" - обобщи с благодарност към домакините Христина Бобокова - председател на фондацията организатор "Процес - Пространство".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22