Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев във Варна

Варненската галерия А&G Art Meeting открива летния си сезон с изложба, която е безкомпромисна по отношение на високия естетически вкус. На 19 юни, сряда, от 18,30 ще имаме удоволствието да представим на ценителите на изящното изкуство съвместна експозиция живопис на Елена Велкова-Трифонова и Веселин Начев.

Елена Велкова е млада, талантлива художничка, която чрез средствата на класическата живопис /масло върху платно/ докосва най-съкровените струни в човешката душа. Тя рисува близки до себе си неща, които я вълнуват, но които със своята общочовешка същност са важни за всеки от нас. Детето, майчинството, семейството са обекти на нейното вдъхновение, творбите са интимни, съкровени, но същевременно надхвърлят със смисъла си елементарния битовизъм. В своите картини Елена скрива особеностите на лицето и най-вече очите, защото целта ѝ не са конкретните портретни характеристики и истории, а усещането за момента, изпълнен с дълбоко интимно чувство.

Галеристката Анна Халамян казва за авторката: Има ли по-силна връзка от тази между майка и детеОтговорът на Елена е тих, искрен, съкровен и без всякакъв патос. Нейните изразни средства са белязани с мекота и лекота, цветовата гама и нюансите допълват контекста на творбите. При Елена съдържанието е намерило формата.


В тази изложба любимият на публиката Веселин Начев се връща към спомените си от едно пътуване до Франция. Париж, Сена, момиче, музика, излет, голо тяло, луна, винаги заедно...

Този водовъртеж от емоции, настроения, преосмислени дълбоко в характерния стил на художника, ще ни завладеят, ще ни подчинят и ще ни отпратят към вселени, в които можем да бродим безкрайно, ако имаме смелост.

По думите на Анна Халамян: „Неговите творби изискват от нас не само естетическа кореспонденция и отношение, те са мястото и времето, в което сме задължени да се уединим в себе си с готовност да преживеем горчиви и сладки откровения. Състояния, съновидения, транс, медитация, желания, блян, мигове на преминаване от реалността към субреалното.

Веселин Начев използва смесена техника в творбите си, определя ги като „нов реализъм“, без претенция за авангардност.


И при двамата автори всичко е естествено, неподправено, те си позволяват лукса да са максимално, понякога болезнено искрени със себе си, а това никога не остава незабелязано от публиката.

Откриването е на 19 юни, сряда, от 18,30 ч. Може да видите изложбата до 6 юли.

За авторите:

ЕЛЕНА ВЕЛКОВА-ТРИФОНОВА е родена на 02.06.1993г. През февруари 2018 г. завършва бакалавърска и магистърска степен в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева, специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. През 2016г. заминава за Венеция по програма Еразъм, където учи един семестър, отново специалност „Живопис“. През 2018 г. започва втора магистратура в ателието на проф. Серджо Наникола, академия „Брера”- Милано, където учи два семестъра.

От 2018 година работи като преподавател по изобразително изкуство в 129. ОУ „Антим I” в София.

От 2022 г. е асистент преподавател по рисуване в УАСГ, катедра „Рисуване и моделиране“.

ИЗЛОЖБИ, ПРОЕКТИ И НАГРАДИ:

2024 – Участие в изложба „ Последните пет”, галерия „ Владимир ДимВеселин Начевитров-Майстора”, Кюстендил, организирана от НХА

2023 –Участие в изложба – Национален конкурс за млад автор до 35 годишна възраст „ Млади български художници“, галерия „Райко Алексиев” , София – Награда за самостоятелна изложба от галерия „Арте”, Награда на публиката за представяне

2023 – Участие в изложба „ Понякога тишината“ – Гьоте институт, България

2022 – Участие в изложба „ Млади български художници“,  галерия СБХ, ул. Шипка 6 ет. 1

2022 – Участие в изложба на секция „Живопис“, СБХ – „Места на преживяното. Сенки от миналото , сенки от бъдещето.“ - Награда за млад автор.  – галерия СБХ, Шипка 6 ет. 1.

2021 – Участие в изложба „ Морфология на пространството“ галерия Райко Алексиев, София

2020 - Участие в конкурс-изложба „ Млади български художници – Живопис и Скулптура“, галерия „Райко Алексиев“.

2019 – Участие в конкурс-изложба „ Млади български художници – Живопис и Скулптура“, галерия „Райко Алексиев“. Награда за изложба от галерия „Финес“.

2019 - Участие в изложба „ Живопис и скулптура“ – галерия Академия 2019 - Участие в изложба „ Млади български художници“ – галерия СБХ

2018 – Участие в изложба „Спорът за реалността“ – най младите в българското изкуство, галерия Райко Алексиев

2018 – Участие в изложба „Прогнози“ – галерия Контраст

2018 – Награда от  конкурс в Академия „Брера“, Милано и получаша стипендия за участие в двуседмичен уъркшоп във фирма за дизайн и изработка на текстил „Mantero”, в Комо, Италия

2018 – Участие в изложба „ В началото II” – галерия СБХ

2018 - Участие в изложба „ Ателие 50“ – галерия „Теди“, гр. Варна

2018 - Участие в изложба „ Космодрум“ – галерия „One gallery”

2017 – Участие в изложба „В началото“, (организирана от групата „Млади български художници) в сградата на СБХ, Шипка 6

2017 – Участие в изложба „ Субективни реалности“ , галерия Юзина

2017 – Участие в изложба „ Международен фестивал на керамиката“ , галерия Райко Алексиев

2017 - Участие в изложба „Пейзаж“, организирана от СБХ

2017 - Участие в изложба „Натюрморт и интериор“, организирана от СБХ

2016 – Поощрителна награда от общо академичен конкурс за рисунка

2016 – Участие в обща изложба от конкурс „42 abstract”, в галерия “A-cube contemporary”

2015 – Участие в обща изложба от студентски пленер „По следите на Владимир Димитров – Майстора“, в град Кюстендил

2015 – Поощрителна награда от конкурс за рисунка в НХА

2014 – Поощрителна награда от общо академичното биенале за рисунка

2014 – Поощрителна награда от конкурс за рисунка в НХА

ВЕСЕЛИН НАЧЕВ е роден на 02.11.1958 г. в Бургас. Завършил Националната художествена академия в София през 1985г, живопис, в класа на проф. Иван Кирков. Доцент по изкуствознание и изобразително изкуство (живопис) – ВАК.

Участвал е в множество национални и международни колективни изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Награди: 1989г. - награда за живопис на Министерство на културата - ОХИ Ястребино, 1989 г. - Специална селекция на Биенале на миниатюрата - Торонто, Канада, 1996 - “Награда “Варна” за принос в изобразителното изкуство, 2005 - Награда на музей “Георги Велчев” Варна,  2007 - Номинация за награди за съвременно българско изкуство М-тел,  2009 - Награда на галерия „Буларт”, 2014 - Номинация за награда „Владимир Димитров-Майстора”, 2014 - Класиран на конкурса за ателиета Сите-де-з-ар , Париж през 2015 г., 2016 - Национална награда 'Алианц България“, 2019 - Национална награда за живопис "Захари Зограф 2018".

Живее и работи в село Орешак, област Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44