Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ангел Кунчев: Ешерихия коли в Кранево няма, замърсените води са само около скъсаната тръба

Снимка: БГНЕС

В Кранево няма ешерихия коли, а отклонение е установено само на 100-200 метра около скъсаната тръба от аварията на тръбопровода в прибойната зона на плаж Кранево-централен. Това коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Два пъти месечно се вземат проби от всички плажове, а при нужда се увеличава броят на изследванията, допълни той. 

Доц. Кунчев разкритикува заглавия от типа "Ешерихия коли по Българското Черноморие", които по думите му всяват излишен смут. 

"Ние сме някакви странни хора, които с особен ентусиазъм, с особена злоба, се опитваме да оплюем нашето си. Ешерихия коли даже и в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите, макар че са взимани три пъти, беше известно повишаване на ентерококите. Което е очаквано, тъй като естествено прекъсването на тази тръба и изливането на водите могат да замърсят в известна степен. Това го установяваме само около тръбата и то на някакви 100-200 метра около нея, не става въпрос дори за целия плаж, не говорим въобще за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения. На това да излезеш със заглавие "Ешерихия коли по Българското Черноморие" е безумно", категоричен е главният здравен инспектор.

90 % от летните вируси идват от храната и от неизмити ръце, коментира още доц. Кунчев. Според него морската вода няма как да доведе до летни инфекции и вируси. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37
архив

Утре затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“

От 8:30 ч. до 17:00 ч. на 4 октомври (петък) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Това стана ясно на седмичната среща на кмета Благомир Коцев и екипа му с представители на ВиК, строителните фирми и „Градски транспорт“, на която..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Сезон 2024 в Балчик: По-сложен и с по-малко туристи

На Балчик му липсва туристически пътеводител, който да разкрие потенциала на целия град, да разходи гостите извън крайбрежната алея и Двореца и така да удължи престоя им тук. Наличието му ще даде благоприятно отражение върху бизнеса не само на хотелиери, но и собственици на магазинчета и обекти на различни места в Балчик. В това е убеден..

публикувано на 03.10.24 в 13:57

Отлагат доставката на новите два медицински хеликоптера за догодина

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо", предаде БНР. От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 13:47

Право да купят общинско жилище в Балчик ще имат живелите в него поне десет години

Изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик е одобрено на последното заседание на Общинския съвет в Балчик. Мотивите за осъвременяване на разпоредбите са съобразяване с цените на имотите в общината, осигуряване на средства от..

публикувано на 03.10.24 в 12:52