Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 5

В петия епизод от новото предаване, излъчен на 29 юни 2024 г., се фокусирахме върху музиката през 50-те и 60-те години на миналия век.
Каква музика е звучала в ефира, кои музикални предавания са били най-популярни, как са се правели записи на концерти, как са откривали талантливи певци и инструменталисти?

Разгледахме документи по темата, чухме и прочетохме спомени на хора, свързали живота си с Радио Варна през тези две десетилетия.

В зората на радиото, както знаем, музиката е основният компонент, докато текстът почти няма значение - пише в „Книга за Радио Варна“ Виолета Тончева - трудността обаче идва от липсата на достатъчно грамофонни плочи и особено на такива с българска музика.

Както разказахме в предишни издания, Радиото започва излъчване през 30-те години едва с 9 плочи. Ръководството се обръща за помощ към София, оттам изпращат 642 грамофонни плочи с музика от различни жанрове, а фирми и любители на музиката започват да предоставят музикални записи срещу реклама.

Постепенно дискотеката, както се е наричало първото музикално хранилище на радиото, се разширява.

През 40-те години дискотеката съдържа 1000 плочи, а фондът постепенно нараства.

В една информация за състоянието на дискотеката от 1962 година, съхраняван в Държавен архив - Варна, четем, че към този момент дискотеката разполага с 4 877 музикални изпълнения и около 400 текстови ленти или всичко обърнато в минути – 15 954 минути и 24 секунди.

Радио Варна се превръща в средище на музикалния живот в града.

Правят се записи на опери, симфонични концерти, събития от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, гостувания на чуждестранни музиканти. Всичко това се излъчва в ефир и влиза в Златния фонд на радиото.

Музиката, която звучи, е в различни жанрове – симфонична, балетна, инструментални пиеси, художествени песни, арии и ансамбли от опери, народна музика, песни и танци на народите, оперетна музика, маршове, масови и хорови песни, танцова музика, забавна музика, филмова музика...

Издирва се и се записва фолклорното богатство на Североизточна България, изграждат се оркестри и вокални групи, национална и международна известност придобиват народните певци и инструменталисти, които с гордост се наричат „солисти на Радио Варна“.
Вече през 60-те години, макар и плахо, веднъж седмично, западната музика намира място в ефира на Радио Варна.

Целия епизод може да чуете тук:


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.
В първото издание започнахме с предисторията – от радиолюбителите, и стигнахме до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
В епизод номер 2 разказахме за 1936-а и 1937-а – първите години, в които радиото се урежда.
В третото издание - за 30-те години, когато Радио Варна се утвърждава и става изключително популярно и слушано с интерес от варненци.
Епизод №4 беше е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 1 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS). Специално интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL). Разговор с Мартин Събков за новия сингъл на ROADWIRE "Back on Track". Йордан Караджов за варненската премиера на "СИГНАЛ Symphonic" (8 юли, Летен театър). В предаването ще..

публикувано на 01.07.24 в 14:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

НА СВЕТЛО на 1 юли с Мариела Димитрова

Новият Български патриарх се казва се казва Даниил, досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване, в два тура. Какви ще са първостепенните му задачи, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата? Коментираме в 14.20 часа с Иван Йовчев..

публикувано на 01.07.24 в 13:56

"Новият ден" на 1 юли

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха в неделния почивен ден, на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. Когато се включи и кметът на Варна Благомир Коцев, те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните намесив района и отговор на въпроса..

публикувано на 01.07.24 в 06:25
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03