Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

От ТАСРУД напомнят, че с приложението TicketVarna пътуването е по-изгодно

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД, което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв. 

Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети и валидатори в автобусите и спирките в резултат на многобройни вандалски прояви, в момента се работи по цялостна промяна и модернизация на системата за продажба на билети. По данни на заместник-кмета по финансовите въпроси Христо Рафаилов, до края на годината се очаква новата технологична система да е готова за внедряване. Тя ще позволява пътуващите да си закупуват превозни документи по всички възможни начини – физически, картови и електронни, съобщават от общинския пресцентър.

От ТАСРУД напомнят, че докато влезе новата система в сила, ще се налагат глоби на нередовните пътници, затова съветват да се използва приложението. 

Само за три дни в периода (от 29 юни до 1 юли) контрольорите от ТАСРУД са наложили 9 глоби на пътуващи без превозен документ. Съставени са и 2 акта за установяване на административно нарушение, по реда на Закона за административните нарушения и наказания – по 50 лева. Санкционирани са пътуващите по линии 12, 13, 14, 20 и 88, както и по направление КК „Златни пясъци“, съобщи директорът на общинското предприятие ТАСРУД Георги Киряков.

Засиленият контрол ще продължи и през следващите месеци, съгласно нормативните изисквания на Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна.

ТАСРУД напомнят, на гражданите и гостите на град Варна, че всички лица, ползващи обществения градски транспорт са длъжни да притежават редовен превозен документ – билет или карта, независимо, че в момента билетната система е в преходен период преди влизането в сила на новата технология за плащане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06