Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители


Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари в труднодостъпни терени, които са без вода.

"Благодаря на целия български народ за подкрепата, която оказват. Този акт на добротворчество има скрит ефект на психологическа подкрепа и на окуражаване, както на доброволците, така и на пожарникарите, които са на терен. Те работят в нечовешки условия вече цяла седмица", каза Цветков.

Няма горна граница на необходимото оборудване. "Ние работим в хронична липса на оборудване и в тромава организация. Няма да решим проблемите на сектора, но ще направим ключова стъпка в следващите пожари, които настъпват, момчетата да имат подходящо оборудване".

Дарения се събират до 24 август на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта PLATFORMATA.BG.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година - началото на индикта, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия. "По великата Божия милост в този първи ден на септември встъпваме заедно в още една Нова църковна година. Още една Нова..

публикувано на 01.09.24 в 10:08

От днес детските столчета за автомобили в магазините – само по i-Size стандарта за безопасност

Притежателите на седалки от по-стария стандарт могат да продължат да ги ползват От 1 септември влиза в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. За това напомнят от..

публикувано на 01.09.24 в 09:35

Повече хора с респираторни инфекции за последната седмица

За периода 23.08.2024 г. – 29.08.2024 г. се отбелязва ръст на лицата с ОРЗ във Варненска област, показва справка на РЗИ - Варна. През периода броят на регистрираните чревни инфекции е 65 случая срещу 99 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 5 лица със салмонелоза /1,16‰/, 48 лица с ентероколити /заболяемост 11,14‰/, 4 лица с..

публикувано на 01.09.24 в 09:31

Днес БСП решава дали да изключи Корнелия нинова от партията

Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени. Бившият лидер на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Код червено за валежи за три общини в област Бургас

Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас за днес, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).  С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж  до 30 мм за..

публикувано на 01.09.24 в 09:06

В МВР се търсят 400 гранични полицаи

Министерството на вътрешните работи обявява конкурси за назначаване на 400 гранични полицаи. Условията за участие са публикувани на интернет страницата на "Гранична полиция". Подаването на документи ще става в Регионалните дирекции "Гранична полиция" - Аерогари,..

публикувано на 01.09.24 в 09:03

До седмица ще приключи ремонтът на три улици в района на м. „Ален мак“

До седмица ще приключи ремонтът на улиците „Янко Славчев“, „Проф. Петър Минков“ и „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“, стана ясно по време на редовната среща в Общината, на която участваха кметът Благомир Коцев, експерти от администрацията, представители на ВиК дружеството и на фирмата - изпълнител. Ремонтът на трите улици се..

публикувано на 31.08.24 в 14:41