Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло липсата на вода:

Като сравних селищата които през 2007-ма година са били под режим на водата и тези които към днешна дата са под режим на водата, излиза, че за 17 години нищо не се е променило, нищо не е довело до подобряване качеството на живот на хората в тези населени места.

Правото на достъп до питейна вода е основно човешко право. Тук трябва да добавим, че в много населени места водата просто не става за пиене. Някъде е обявено да не се пие, другаде просто хората не пият от десетилетия, предимно в Хасковско. Там тя е пълна с арсен, кадмий, уран, с висока радиоактивност, с различни биологични организми ешерихия коли и всякакви други неща, които не стават за пиене. И това човешко право е отнето на гражданите и не виждаме никакъв хоризонт.

По думите на Белев, гражданите трябва да настояват кметовете по места, да издават заповеди за воден режим, защото при липса на такава заповед, липсва и основание за вземане на мерки. „Ако отворите националния бюджет, ще видите много малко действия които са за преодоляване на липсата на вода, включително в общини в които от години трайно са на воден режим“

Там няма търсене на нови водоизточници, няма изграждане на водопроводи от по далечни места. Там ще видите хотели, футболни стадиони, пътища, но няма да видите действия за преодоляване на кризата с водата. Ако нашите политици имат къс хоризонт, в рамките на мандата, ние като граждани и като жители на дадено населено място трябва да имаме визия за цял живот в това населено място. Ако ние не сме активни и не настояваме да се спазва и прилага закона, няма кой да защити нашия интерес.

По темата за бедствията и пожарите, Белев каза, че ще престанем да реагираме постфактум, когато го приоритизираме проблемите. По думите му,  в петък се случило нещо, което четвърт век е минавало без решение –  създаване на авиозвено за борба с пожарите, гласувано в НС. "Такива звена имат всички останали държави в Средиземноморието, с огромен брой летателна техника – самолети, вертолети, което е подходящо за съответния релеф."
На въпрос колко очаква да се проточи този процес, като се има предивд сагата с медицинските хеликоптери, Тома Белев каза:

Ако отворите сайтовете за продажба на авиотехника, може да намерите най-разнообразни използвани и нови вертолети и самолети за борба с пожарите. Оттук нататък всичко е въпрос на организация и на средства. Средства мисля, че имаме достатъчно, все пак те не струват милиарди. Вчера шефът на звеното към МВР, което се занимава с борба с пожарите заяви, че четири вертолета ще са напълно достатъчни. Четири вертолета се купуват бързо. По-трудно е с обучението на персонала. Но, всичко може да свърши за две години, ако има политическа воля.

- Казвате в едно интервю, че използваме всички възможности от оперативни програми, не само това което ние можем да заделим като средства.

Така е, можехме по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние направихме опит в МОСВ тогава да намерим подходящата структура, която да пожелае да се закупят хеликоптери. За съжаление и МВР тогава отказа и авио отряд 28, националният авиационен оператор и Министерството на земеделието просто оказаха, иначе досега да се е случило. Стратегии имаме много разработено, важното е да има политическа воля да се изпълнят. Проблемът ни е, че много от политиците ни имат много къса визия. Те имат хоризонт до следващите избори, които като са на три месеца, на никой не му се занимава с проекти и програми, които се изпълняват 8-10 години. Същото е със сушата. Всеки мисли максимум за четири години от тези хора. Тези късовременни хоризонти, скъсяват нашия хоризонт като общество. Дългосрочни инвестиции просто не се правят. Изключваме магистралите, които са изнесени в полубожествено състояние. Но, всичко останало просто е с много къс период на визия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?

Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни..

публикувано на 06.09.24 в 09:15

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 09:00

Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември..

публикувано на 06.09.24 в 08:55

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември 1885 г.  България се съединява след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.  Страната до този момент е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885..

публикувано на 06.09.24 в 06:12
Дъждовно време

Слънце преди обяд, с възможни превалявания следобед

Днес над по-голямата част от района ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен, през деня над Североизточна България предимно умерен от север и североизток, следобед по крайбрежието..

публикувано на 06.09.24 в 05:59

Министърът на транспорта: Мастърпланът на пристанище Варна е вече в МОСВ

"Мастърпланът на пристанище Варна ще даде възможност за развитието на двата терминала. Той вече е в Министерството на околната среда и водите, където колегите ще направят оценка за въздействието върху околната среда". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, която присъства в Музея на мозайките в общината на..

публикувано на 05.09.24 в 18:35

Предстои обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строежа на МГ

Заместник-кметът на община Варна Диан Иванов съобщи, че вече е задействана процедурата за връщане на държавата на терена, определен за изграждане на нов кампус на Математическата гимназия. Вчера е подписан приемо-предавателният протокол и със съдействието на Областната администрация документите са изпратени до МРРБ. Докъде стигна проектът за..

публикувано на 05.09.24 в 18:25