Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Петкова и Богдан Богдев представят изложбата "Състояния"

Състояния / States / 心的状態 - източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм

| обновено на 29.08.24 в 16:42

22 август - 5 септември, Арт салон на Радио Варна
Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова
(източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм)
В изложба „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не й пречи да е заредена с известна сантименталност.

Творбите, които ще видите, тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в „без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание. Те не търсят някаква невъзможна уникалност, тяхното въздействие е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б.Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.

Да, една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби. И в същото време – фриволна.


Включете се в Ателиетата "Срещи с японската четка" на 26 август и 3 и 4 септември. Заниманието с всеки участник е с продължителност 1 час. Повече информация и връзка с майстора на четката Венелина Петкова. Участието е на цена 30 лв.

Защо решихте съвместно да направите изложба? Кое Ви свързва?

- Ние се познаваме от първата изложба на Богдан. Когато отидох, аз закъснях, влязох и казах: „О, това нали не съм го виждала - такава друга откачалка като мен“. Така че моментално се запознахме и още на следващия ден опитахме нещо заедно като малък пърформанс, ако помниш. И оттогава си общуваме между Варна, Добрич и София.

Казахте откачалка, кое е откаченото в това, което правите?

- Аз също го виждам като една лека, тиха, контролирана лудост, защото когато се опитваш да рисуваш неща, които не си виждал и даже не можеш да си представиш, по-скоро картините ти говорят обратно на теб. Трябва да практикуваш някаква форма на лудост, защото иначе просто спираш, а тук идеята е да пуснеш чувството да се изрази.

Източен туш, Шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм. Какво означава всичко това и как се съчетава?

- Първо цялата ни изложба е туш и монохромен абстракционизъм и е монохромна. Тоест черно, бяло, сиво, техните нюанси, което е много важно за източната живопис. Източен туш всъщност е по-лесен вариант да наречен "сумие". Аз се занимавам с японска калиграфия,чието име е "Шодо" - пътят на четката, която е един много дълъг доживотен процес на обучение и практикуване. Четката е до голяма степен спонтанна, тоест ти не можеш да промениш вече това, което си нарисувал. Енергията в него ще се промени. При Богдан с монохромния абстрактен експресионизъм също е доста спонтанно, но преди това е много дълго мислено. И при калиграфията, там мислиш, представяш си го на листа или платното и след това действаш. Това нещо мисля, че много ни свързва. Абстракцията и Шодо калиграфията че се съчетават перфектно при нас. Може би трябва да допълня, че има едно движение "Боку Джинкай" - човек на туша, чрез което калиграфията се осъвременява до степен, достигаща абстракция, влияеща се точно от американския монохромен експресионизъм. Също така американския монохромен експресионизъм се влияе от Боку Джинкай. Ние след толкова време може би представляваме българската версия на това, но също трябва да кажа, че по света този стил и начин на изразяване, който ние се опитваме да представим тук в Арт салона на Радио Варна, всъщност е доста разпространен. 

- И до ден-днешен експериментирам и търся стила си, много съзерцавам картините си, поправям ги, завъртам ги. Влагам и доста философия. Едно от нещата - бяло, сиво и черно, за мен имат значение на отговори за вечните въпроси, за отвъдното, за истината, за лъжата. Бялото за мен е светлината на "да", черното за мен е нищото, празното. 

- Бялото не може да съществува без черното и обратното, подобно е и с "да" и "не" - между тях има едно нищо, което не е нито "да", нито "не"... тези картини трябва да се усетят по по-различен начин.

С Богдан Богдев и Венелина Петкова разговаря Светлана Вълкова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Радио Варна с две читателски гнезда в Нощта на..

публикувано на 20.09.24 в 16:35

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47