Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец отива на финал на световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Варненецът Ник Тодоров отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. С това той си осигурява заслужено място в топ 12 по приготвяне на паеля в света. До последния кръг стига, след като успява да пребори конкуренция от над 40 души от 25 държави. Успява да привлече симпатиите на потребители в социалните мрежи, които с вота си му отреждат третото място в полуфинала.

Приготвям това ястие повече от 25 години, реших, че това би било един добър шанс, добра възможност, България също да се отбележи на световната карта с паелята, споделя Тодоров. Приема участието си като приключение и бързо започва стъпка по стъпка да оформя кандидатстването си. 

Изпратих кандидатура, след това последва видео разговор, видео презентация, изпращане на документация, която те изискаха, видео и фото материали, за да се докаже, че всъщност аз или кандидатът, на практика, е подходящ и може да участва в такова състояние. Дойде време за втори етап, който мнозина от вашите слушатели, мои приятели, пък и не само, и познати, които се оказа, че са проследили кампанията от преди месец и нещо, подчерта Ник Тодоров. 

На полуфиналите Тодоров с вот застава на трето място и отива на финал. С първото и второто място го изпреварват съответно Мексико и Колумбия. Регламентът позволява по един представител от държава и за първите две места са се борили 4 мексиканци и още толкова колумбийци. 

В момента планирам няколко дати, в които ще покажа, ще демонстрирам и ще тествам някои от елементите за финалната паеля, тъй като това ще бъде авторска рецепта, издаде Ник.

Той ще посети първо Пловдив на 7 септември, а на следващия ден ще бъде в Бургас. Във Варна ще дойде на 15 септемрви, където ще представи финалната версия на паелята, с която ще участва на последния етап от състезанието, което ще се проведе на 20 септември, навръх Световния ден на паелята. 

В неделя, 15 септември, във Варна ще бъде изпращането за световната купа. Каня варненци, заповядайте във "Varna Street Food Park", там ще опитате, ще коментираме, ще обсъждаме и изобщо се надявам да събера една доза допълнителна енергия, с която да замина за Валенсия, разказа още Ник.

Целия разговор на Иван Барбов с Ник Тодоров може да чуете тук:


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35