Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат, така че на декар загубите могат да достигнат около 200 хиляди охлюва.
Таи година фермата е заредена на 9 юни. Процесът на угояване продължава около 120 дни. "Реколтата" се очаква в края на септември.
В началото на бизнеса Пенчо Петков изнася продукцията основно за Испания, Франция и Белгия по програма "Млад фермер".
Следват два фалита и завой в стратегията на бизнеса - изграждат ферма за посещения и дегустация.
В района на Българево има голям пътникопоток заради Двореца в Балчик и Калиакра.
Туроператорите ползват маршрута вече 20-30 години.
За кухнята в 60-местния ресторант се грижи съпругата на Пенчо Петков.
Менюто е скромно - ястията са осем на брой.
Французите, които ги посещават, се учудват, че може да съществува друго, освен охлюви по бургундски и пастет от охлюви.
Охлювите за демонстрация остават цяло лято в залата.
Хранят ги, но най-много обичат моркови.
Хайверът им е като кус-кус.
Атракция за туристите е и най-големият сухоземен охлюв.
Плановете на собственика на фермата са да открие специализиран ресторант за охлюви във Варна.
Очаква се това стане още тази есен.
Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Снимки: Емилия Николова
Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..
Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...
В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..
Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..
Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА. Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..
С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...
Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг. Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..