Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на клетките за телета завинаги и преминаване към по-хуманната и същевременно икономически рентабилна алтернатива групово отглеждане, която всеки българин може да подкрепи на сайта www.bezkletki.bg. Само в рамките на първите 12 часа от пускането си, “Моля ви, пуснете ме!” събра близо половин милион гледания и общо над 32 000 подписа на петицията.

Чуйте повече от разговора на репортера ни Ваня Славова с Лора Младенова от сдружение "Невидими животни":

“Болеше ме, много ме болеше”, описва певицата Дивна преживяването си по време на снимките. Тя разказва още, че “Няколко дни преди снимките бях на Белмекен с приятели и там видях толкова много крави и телета на свобода, така, както трябва да бъде, както трябва да живеят. Бяха спокойни, спокойствие дадоха и на мен, и си припомних, че е възможно.”  Нейната колежка VICTORIA също е убедена, че телетата “трябват да тичат навън и да бъдат със своите майки, със своите приятелчета, и да бъдат просто щастливи”.

За съжаление, масовата практика по отглеждане в клетки, разпространена преди всичко в индустриалните ферми за млекодобив у нас, не изглежда така, и не съответства с препоръките на Европейския орган за безопасност на храните. Тя се отличава с изключителна жестокост, твърдят от “Невидими животни”. Според актрисата Искра Донова “всеки един човек, който си представи дори за миг през какво преминават тези животни в тези условия, според мен би полудял.”

Новородените телета се захвърлят и затварят в малка клетка, едва надхвърляща собствените им размери, почти веднага след раждането. Така прекарват още първите часове на живота си в самота и изолация, лишени от възможност за контакт с майките си или с други телета, а също и от възможността да се движат свободно. Стандартната клетка е дълга 1,1 пъти колкото дължината на телето и широка колкото е височината му, съгласно Директива 2008/119/ЕО. Според най-новите проучвания  82% от сънародниците ни вярват, че телетата и другите животни, използвани в индустриалното животновъдство, имат правото да живеят извън клетки и в естествена или близо до естествената среда. За повече от половината български граждани е важно политикът, за когото гласуват, да споделя тази позиция.

Влогърът Мирела Лилова вярва, че “Избягваме да се ровим в неща, които не са ни приятни, но мисля, че това е една тема, в която трябва да се разровим малко по-надълбоко”. “Усетих цялата болка, насълзих се, почувствах ужас”, разказва певицата EVA за преживяването си по време на снимките. “Тъжно ми е, но не само сега, докато казвам тези неща. Това е нещо, за което всеки ден си мисля”, присъединява се към нея и моделът Марта Желязкова. Нейната колежка и също участничка в “Ергенът” Валерия Георгиева е убедена, че “Никое животно не заслужава да живее в клетка, защото всички сме дошли на тази земя, за да бъдем свободни, щастливи, обичани”, докато за влогъра и актьор Ей Бо е ясно, че “Идеалният живот е свобода”. 

Никой не трябва да се отглежда в клетка. Мисля си, че никой не бива да е затворник, ако не го е заслужил”, категоричен е актьорът Асен Блатечки. Колежката му Здрава Каменова допълва, че “отношението към животните, децата и възрастните хора прави едно общество зряло и интелигентно. И точно там имаме да работим много.”


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исполин ли може да реши проблемите в кв."Виница"?

Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов..

публикувано на 20.10.24 в 11:51

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50