Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Садово

42
с.Садово, общ.Аврен
Снимка: Д.Дончева

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях.

Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и разбирателство. Населението е намаляло, но пък няма нито една къща за продан, защото всичко е изкупено, разказа кметицата Севдалина Димитрова. До скоро е работела детската градина, но от тази година и тя е затворена и така в селото работещи остават църква, читалище, кметство, пощенски клон, пенсионерски клуб и един магазин. Дори и празника на селото празнуват по домовете си, но пък с общи усилия и доброволен труд са си направили кът за отдих на открито в парковото пространство до сградата на кметството. И барбекю са сложили, за да празнуват подобаващо празниците, които ги събират. Иначе имат добър обхват на телефоните и стабилен интернет. Имат редовен межудселищен транспорт, макар, че пътищата не са ремонтирани от години, но скоро и това се очаква. А най-големият им проблем беше режимът на водата през лятото. Малко срещи имах в селото, но са достатъчни, за да разберете как живеят хората там и с какво се занимават.

Близо 50 години жителите на авренското село Садово имат режим на водата всяко лято. Селото е разположено на баири, или както казва кметицата Севдалина Димитрова – е разпиляно. Тези, които живеят в ниското имат вода, но живеещите по високото - не. Затова се въвежда режим, за да стига водата до всички. И така половин век хората чакат местна и държавна власт да решат проблема с водоподаването. Точно преди три седмици ги застига добрата новина, че проблемът е решен и  режим вече няма да има.

Старото име на Садово е Сулуджа-али, което означава – високо водно място. Днес трудно може да повярвя човек, че мястото е водно, защото с годините районът се засушава, а това лято е направо изпепелен от силното слънце. Но истината е че вода в авренския край има, само трябва да бъде направено така, че да достига до хората. За проблемите и хубавите неща разказа кметицата Севдалина Димитрова.


Севдалина Димитрова, Емине Хюсеинова и Фанка

Читалището в село Садово е основано през 1925 година и носи името на Христо Ботев. Кметство и читалище са в една сграда, която е в добро състояние, ремонтирана през годините и с много добър книжен фонд. Секретар на читалището от 15 години е Емине Хюсеинова.  Не се делят жителите на Садово. Задружно са направили и градински кът, непосредствено до кметството, където се събират под дебелата сянка на дърветата.  Имат и автентичен кът, в който са запазили някои от керамичните съдове, които местните занаятчии са произвеждали преди много години. Днес от занаята са останали само съдовете, а в селото вече никой не владее грънчарството. Миналото е събрано в една стаичка. В нея са изложени предмети, които са били основно препитание и част от всекидневието на бабите и дядовците ни – предмети, които голяма част от сегашното младо поколение не разпознава и не знае как се казват.



Село Садово не е от онези села, в които хората се събират до магазина, говорят си, пият кафе или бира. Трудно можеш да видиш хора през деня, дори и кола рядко минава от там. Срещнах двама от работниците към кметството, които обяснимо са там през работната седмица. Фанка и Пламен.



Къщите в Садово са разпръснати в ниската част и по баирите. Не е за вървене пеша, ама който няма кола – върви. Тръгваме за църквата. Пламен ни води. Категоричен е, че трябва да отидем с колата, защото е доста далеч. И се оказа прав. Освен, че е далеч, църквата е и на един от най-високите баири в селото. Бяла спретната и чиста сграда, сама на най-високото, а на покрива кръстът. Около нея поляна с окосена трева, вече съвсем изсъхнала от жаркото слънце. Там ме чака Радка Любенова, която е на 87 години. Тя държи ключа на църквата от 2001 година и отваря на всички големи църковни празници. Храмът носи името на Свети великомъченик Димитрий Солунски.Той е най-старият в община Аврен. Построен е от българи заселници след руско-турската война. Първата дейност на българите-заселници била да построят килийно училище и параклис. След това построили и самия храм. Със собствени средства жителите купили камбана, икони и църковна утвар. До 1975 г. църквата била много добре поддържана, но след това запустяла. През 2006 г. по инициатива на кмета на село Аврен е извършен основен ремонт на храма, който завършил през пролетта на 2007 година. А в сегашния си достолепен вид е от година по-късно, когато частен дарител доизгражда и рухналите стени около храма. В двора има чешма – единствената чешма в селото, от която тече вода. Стопанката на църквата Радка Любенова разказа.
Радка Любенова
Обиколих църквата, за да я снимам от всички страни – дворът голям, пече силно слънце точно по обед, а наблизо няма и едно дърво. Извендъж чувам звън от хлопки за животни. Тръгнах към звука и видях на оградата се е подпряла жена с дълга сопа в ръка. Води стадо кози на паша. Веднага се досетих, че това е дъщерята на стопанката на църквата баба Радка. Тя ми разказа, че нейната дъщеря и съпругът й отглеждат кози. Казва се Здравка Николова, на 63 години. После разбрах, че съм имала голям късмет да се запозная с една от най-редовните слушателки на Радио Варна.

Здравка Николова

И след тази хубава среща със Здравка Николова си тръгвам от Садово с пълно сърце и усмивка за добрите думи, които ми каза. И с няколко праскови, които ми подари – много вкусни и сладки. Сигурно дълго ще помня думите, които ми каза: „На село, ако не гледаш животни или не се занимаваш със земеделие, какво друго можеш да правиш? Нищо. На село трябва много да се работи. На село не може да живее калпав човек.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

НОВИЯТ ДЕН в петък, 13 септември

Жителите на местност „Пчелина“ във Варна обявяват протестни действия чрез блокада на ул. „Прилеп“ в петък от 08:00 ч. - репортаж; Нови правила за отпускането на ипотечни кредити влизат в сила от 1 октомври. Според новите изисквания на БНБ търговските банки ще финансират не повече от 85% от стойността на жилището, а месечните вноски ще бъдат до 50%..

публикувано на 12.09.24 в 18:00

НА СВЕТЛО на 12 септември с Мариела Димитрова

Започваме новини за  причините за обявеното частично бедствено положение във варненския район „Приморски“ , а след 15 часа и за и    новите проекти в сектор „Образование“ в община Варна .  Международни експерти ще обсъждат Иновации в строителството ще бъдат представени на двудневен форум във Варненския свободен университет..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 11 септември

За конфликта в ДПС и отражението му върху предстоящите предсрочни избори, разговор с Гюнер Тахир - бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС; Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната, имат ли останали надежди за правителство и управляващи, които да мислят за техните проблеми и каква активност..

публикувано на 11.09.24 в 07:52

НОВИЯТ ДЕН на 10 септември с Мариела Димитрова

В аптечната мрежа във Варна липсва една марка инсулин от два месеца, фармацевти препоръчват да търсим останали бройки в по-малки градове. Това разказа в сигнал до Радио Варна Пепа Жекова. В Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) също имат един сигнал за липсата на този инсулин, но като цяло всички инсулини у..

публикувано на 10.09.24 в 06:08

На 9 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 9 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martin Engler (MONO INC.). NETHER и дебюта "The Gates of Nether" - разговор с Владимир Волощук (REJUVENATION, FROM THE ASHES). В "Мазето на Вакашински" – Бойко Гюров и Ясен Вакашински представят концертите на "BGTSC" до края на 2024 година. В предаването ще звучи..

публикувано на 09.09.24 в 14:25

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 6 септември със Светлана Вълкова

Актьорът Станислав Кондов с не/празнични размисли С „Празничен разказ“ Варненската библиотека отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението и Независимостта на  България Документи за Съединението, съхранявани във Варненския архив „Монохромни съчинения“ – живопис на Юлиан Йорданов „Пейзажи на ума“ – изложба..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

НОВИЯТ ДЕН на 6 септември

Честит празник! Честито Съединение на България! В предаването днес ще научите още за:  Варна е в центъра на събитията на 6 септември 1885 година, когато княз Александър I Батенберг пристига с файтон и се отправя направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет. Посрещнат е с възторжени..

публикувано на 06.09.24 в 05:53