Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000.




На постъпите и плажовете са поставени предупредителни табели, но те редовно се чупят, подчерта Тенева. "Изработили сме четири вида различни табели. Подменяхме ги многократно", каза още тя. 



Ограничаването на превозните средства е стъпка, която ще бъде приложена най-вероятно в края на сезона, каза още тя. 

Над 100 са регистрираните нарушения само през този летен сезон край Шкорпиловци, съобщи Стела Дочева, главен експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. "Правим снимки на автомобилите, след което издирваме собствениците и със съдействието на колегите от МВР ги каним за съставяне на актове по Закона за биологичното разнообразие", поясни тя. В екоинспекцията редовно постъпват сигнали и за АТВ-та, които "дрифтят" по плажната ивица, каза още тя. "Този проблем е трудно разрешим, защото те или нямат регистрационни номера, или много бързо се случва тяхното преминаване през дюните, което затруднява и установяването на нарушителите", каза още Дочева.




Проблемът с преминаването на различни превозни средства през дюните на Шкорпиловци не е от вчера, констатира заместник-кметът на Долни Чифлик Илка Тенева. В момента всички защитени територии са свободни откъм каравани и кемпери, каза още тя. Трудно се спират обаче хората, които решават да паркират директно на пясъка, в близост до плажа. Редовно се правят проверки - те са както регулярни, така и по сигнал, каза от своя страна Стела Дочева от РИОСВ. Нарушенията при всяка проверка са много, каза още тя. 

И днес по пясъка и дюните личат автомобилни следи. "Има хора с АТВ-та, които минават по пясъка, тук кола не може да мине", коментират почиващи в района. 

Сигнали за нарушения в защитените зони могат да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ , както и на телефон 112

Подробностите чуйте в репортажа на Мартин Николов:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните хидрологични оразмерителни количества са по методика от 70-те години и не са адекватни за сегашните условия...

публикувано на 13.09.24 в 15:03

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“. Това сочи доклада, изготевн от администрацията.  В район „Одесос“ има няколко места с..

публикувано на 13.09.24 в 14:28

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът,..

публикувано на 13.09.24 в 13:45

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17