Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължиха срока за набиране на оферти за временна сграда на дом „Гергана“

Община Варна удължи до 5 септември срока за набиране на оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г. Временна сграда на дома се търси във връзка с ремонта на дома, за който Община Варна получава близо 7,7 милиона лева по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Комплексът Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания функционира в сегашната си сграда от 35 години. През това време са правени единствено частични ремонти.

Временната сграда трябва да е на територията на община Варна и да разполага поне със 140 места. Толкова са необходими за двата вида услуги в комплекса: за Дома за стари хора „Гергана“ – 100 души и за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – 40 души.

Сградата трябва да отговаря и на следните минимални изисквания: да има самостоятелен вход и осигурен достъп за хора с увреждания. В случай, че сградата е на етажи, да има работещ асансьор. Двете услуги могат да ползват една сграда, само в случай, че имат отделен вход/изход за потребителите.

За Дома за стари хора „Гергана“ са необходими 35 обзаведени стаи за по двама или трима потребители, със самостоятелен санитарен възел и минимална квадратура 15 кв. м., а за ДПЛФУ - 20 стаи за по двама потребители.

И за двете услуги е задължително наличието на дневна зала, стаи за служителите и за здравен кабинет, регистрирана кухня по Закона за храните с трапезария за хранене или оборудвано помещение за разливочна на готова храна. Необходимо е наличието на паркинг и достъп за специализиран транспорт за превоз на лица с увреждания.

И за двете услуги е важно да има осигурени всички противопожарни изисквания, както и изискванията на РЗИ и ОДБХ за здравословни и безопасни условия на ежедневно хранене на потребителите. Допълнително, но не задължително, изискване е да има възможност за пране на постелъчния инвентар и за самостоятелно пране на потребителите на услугите.

Заинтересованите юридически лица могат да подадат оферта в Деловодството на Община Варна, на адрес: гр. Варна, бул. „Осми приморски полк“ №43 до 17:30 часа на 05.09.2024 г. Всички подадени в срок предложения ще бъдат разгледани от специално назначена комисия.

Още подробности относно изискванията и необходимата документация – на адрес: https://www.varna.bg/bg/2531.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, а от МОСВ, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните хидрологични оразмерителни количества са по методика от 70-те години и не са адекватни за сегашните условия...

публикувано на 13.09.24 в 15:03

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“. Това сочи доклада, изготевн от администрацията.  В район „Одесос“ има няколко места с..

публикувано на 13.09.24 в 14:28

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът,..

публикувано на 13.09.24 в 13:45

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27