Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна гласува задвижването на приоритетни проекти в общината

Общинските съветници одобриха отпускане на сума за част от проектите за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти на Варна, които могат да бъдат финансирани от държавния бюджет. От исканите 111 090 лв. за доклади, местните депутати гласуваха 8 650 лева. Те одобриха с 42 гласа "за" допълнението на капиталовата програма във връзка с приоритетни обекти по инвестиционната програма на Община Варна. (по чл. 107 , ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.). 

Точката касае финансирането на докладите за оценка на съответствието на проектите - решение, което не беше прието на миналото заседание на Варненския общински съвет. "С голямо закъснение и частично, но това все пак се случи. Надявам се, че това, макар и закъсняло прозрение, да не ни забави толкова, че да изпуснем финансиране", подчерта кметът на Варна Благомир Коцев с пост в социалните мрежи. 

Общинският съвет в крайна сметка гласува финансирането на докладите за оценка на съответствието на проектите, важни за варненци, допълни кметът на Варна. 

"Бяхме свидетели след последната сесия на лъжливи изказвания за въпросните проекти, включително и от трибуната на Народното събрание. За 1 година администрацията на Коцев не е успяла да подготви нито един проект. Това е голата истина", коментира по време на заседанието общинският съветник от ГЕРБ-СДС Тодор Балабанов. 

Призоваваме администрацията да работи, подчерта Георги Георгиев от "Възраждане". 

Увеличението на средствата по Капиталовата програма е в размер на 8 650 лева от бюджета на Община Варна за 2024 г. съгласно приоритетните проекти по инвестиционната програма за Община Варна с прогнозен размер и обхват. 

"Общинският съвет допуска предварително изпълнение на решението, тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда", посочват от администрацията. 

Това са доклади за оценка на съответствие за по-належащите проекти, които са готови за сключване на споразумение с държавата, поясни в интервю за Радио Варна преди заседанието председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. На следващата сесия, ако има други готови, пак ще одобрим финансиране, допълни Димитров. 


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Охлювите като домашни любимци

Всяко нещо в този живот може да бъде хоби. Някои правят планински преходи, други събират плочи, трети купуват апартаменти, ремонтират ги и ги продават, четвърти се гмуркат, пети - пият. Има обаче хора, които колекционират охлюви и ги отглеждат като домашни любимци. Един от тях е Ростислав Траянов. В колекцията му пръсъстват екземпляри основно..

публикувано на 14.09.24 в 10:51

Тридневен траур започва от днес в структурите на министерството на отбраната и армията, отпадат всички планирани мероприятия

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, съобщиха от ведомството. В знак на почит към пилотите майор Петко..

публикувано на 14.09.24 в 07:32

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

Двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет са загинали

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали, съобщава БНР. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта..

публикувано на 13.09.24 в 16:30