Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-рото издание започва на 19 септември във Варна

Награда за млади автори за първи път присъждат на фестивала "Златна роза" тази година

42-рият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.

Фестивалът представя 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и множество извънконкурсни филми и специални събития. За първи път тази година ще бъде присъдена специална „Награда на Филмаутор за млади автори до 35 години“. Призът има за цел да отличи и насърчи младите автори, както и да подчертае нуждата от градивна колаборация в създаването на аудиовизуални произведения. 

Традиционно и тази година фестивалът организира поредица от дискусии.

Фестивалът ще бъде домакин и на представянето на няколко книги, свързани с киното. На 22 септември, от 18 часа, в Социалната чайна ще бъде представена книгата „Между два кадъра“ от Деян Статулов. На 24 септември, от 18 часа, в Bookstore ще бъдат представени две книги от Иван Черкелов: „Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени“  - съставител Геновева Димитрова и „Иван Черкелов. Сценарии“ – съставител Ирина Черкелова. На 25 септември, в 16.30 часа, ще бъдат представени две книги на Людмил Тодоров във фоайето на Фестивалния и конгресен център - „Посланичката“ – новели и „От какавидата до пеперудата. Непубликувано“ – сценарии.

Нов формат прожекции - Pop-Up-Cineplex/Бягащи кучета ще се проведе в алтернативни пространства извън ФКЦ (Bookstore и ReBonkers). Специалната панорама предлага поглед към новата вълна в българското кино от 90-те години, преосмислени през 2024 г. Инициативата включва култови филми като „Парчета любов“, „Аз, графинята“, „Закъсняло пълнолуние“, „Тишина“, а „Бягащи кучета“ ще бъде представен в специална прожекция с коментар на живо от някои от авторите на филма.

Съпътстващите събития включват и издание на форума „Кино за ученици“ на ARTE URBANA COLLECTIF. В рамките на този формат ще предложим серия от специализирани прожекции за учащи. Филмите ще бъдат последвани от образователни дискусии, които провокират осмислянето им не само като произведения на изкуството, но и част от обществените процеси в България. Зрителите ще получат и ценни знания за различните аспекти на киноизкуството.

И накрая, във фестивала влиза и издание на „Предизвикателството“  - формат, който ангажира млади и амбициозни творци, като им предоставя платформа за изява и съревнование. Участниците ще бъдат предизвикани да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Най-добрите продукции ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени професионалисти – Веселка Кирякова (продуцент), Симеон Венциславов (сценарист), Николай Мутафчиев (режисьор и продуцент) и Кристина Верославова (актриса и продуцент), а победителите ще получат ценни награди и възможността да представят своите творби на престижни кинофестивали.

Очаквайте пълната програма на фестивала и следете за новини на сайта: www.zlatnaroza.bg

Основен организатор на събитието е Националният филмов център, съвместно с Министерството на културата, Фестивален и конгресен център-Варна, Фонд „Култура“ към Община Варна, в партньорство с Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03

Първо представяне пред читателите на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" в Белия град

На 12 септември е официалното представяне на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало” на проф. Ангел Ангелов. Тя е фокусирана върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието.   В нея са представени някои от природните катаклизми, повлияли съществено върху живота,  приказната..

публикувано на 11.09.24 в 16:22

Разнообразната програма на фестивала на изкуствата "Виа понтика" - Балчик продължава при вход свободен за всички събития

Изложба калиграфия "Красиви думи" е подредена в Художествена галерия - Балчик. Тя е дело на студентите Александра Вутова, Ангела Айтоска, Димитър Иванов и Илия Иванов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София и Валерия Лень и Даниела Христова от специалност "Графичен дизайн и визуални комуникации" във..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54