Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охлювите като домашни любимци

Всяко нещо в този живот може да бъде хоби. Някои правят планински преходи, други събират плочи, трети купуват апартаменти, ремонтират ги и ги продават, четвърти се гмуркат, пети - пият. Има обаче хора, които колекционират охлюви и ги отглеждат като домашни любимци. Един от тях е Ростислав Траянов. В колекцията му пръсъстват екземпляри основно от Африка. Всъщност охлювите са един непретенциозен домашен любимец.

Ростислав Траянов е биолог по професия. Интересът му към охлювите се заражда преди четири пет години.


Казва, че охлювите се гледат лесно. Не са претенциозни, не вдигат шум, търпеливи са, няма да ви се налага да бягате след тях.

"Не хвърля козина, не се разхожда на повод навън, не досажда. Единственото условие като тропическо животно е да има повишена влажност и температура."

Охлювите ядат всяка растителна храна, която и човекът консумира.

"Тикви, тиквички, ябълки, моркови, някои видове ядат гъби, зеленина почти всякаква, изобщо супер лесно за хранене."


В колекцията освен африкански има още южноамерикански и кубински охлюви. За разнообразие, коментира Ростислав Траянов. Екзотични екземпляри обаче почти не се срещат.

Биологът е развил хобито си до там, че дори поддържа родствени линии.


Иначе най-големите охлюви са над 20 сантиметра. В кингата на рекордите Гинес рекордьор е екземпляр с дължи на черупката 273 милиметра и тегло от 900 грама. 

Повече чуйте в репортажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират във Варна (ГРАФИК)

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от 25 до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 18.09.24 в 10:57

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението, обходът е през Каспичан

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението в посока София тази сутрин. Инцидентът е станал на километър 368 на магистралата. На място има екип на Пътна полиция, който регулира трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обходният маршрут е през пътен възел..

публикувано на 18.09.24 в 10:53
Личен архив

Политолог: Единствената изненада на предстоящите избори ще е висока избирателна активност

Нищо ново и още от същото - това са очакванията на политологът Сергей Петров по повод предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори в България в края на октомври. Той сподели, че не очаква да има кой знае какви изненади на вота. " Единственото, което може да ме изненада на тези избори ще е висока избирателна активност. Всичко друго..

публикувано на 18.09.24 в 10:50