Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалба срещу назначаването на секционните избирателни комисии в Осми изборен район – Добрички

В Районната избирателна комисия – Добрич е подадена жалба от представителя на ДПС Ердинч Хаджиев относно назначаването на СИК в Осми изборен район – Добрички. Става въпрос за решенията на комисията, с които се назначават съставите на СИК и утвърждаване на списък с резервни членове на територията на осемте общини при произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024г – Генерал Тошево, Крушари, Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Добрич град и Добричка.

Припомняме, че на консултациите с кмета на община Балчик в края на срещата представителите на двете фракции на ДПС подписаха протокола с особено мнение. Всеки от тях смята, че той е официалният представител на движението и внесе поименен списък на лицата за заемане на всички позиции в секциите, които се полагат на движението като парламентарно представена партия в последното Народно събрание.

Не е постигнато съгласие в това отношение и в останалите общини от Добричка област, с изключение на Каварна.

„На проведените консултации  при кмета на Община Каварна е постигнато съгласие между участниците по отношение на съставите на СИК на територията на общината и въпреки това решението за назначаване се обжалва“ – посочи председателят на РИК – Добрич Цонка Велкова.

„РИК се обедини да ползваме предложените членовете и от двата поименни списъка, като редуваме единия и другия…Постъпихме по този начин, за да се използват и двата поименни състава равномерно, разпределени по начин, който да е справедлив“ – обясни Велкова.

По жалбата ще се произнесе Централната избирателна комисия.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тема: „Българската партийна система в разпад – причини и възможни варианти за изход“

Платено предизборно участие на втория в листата на ПП "Пряка демокрация" Стоян Стойков, излъчено в програмата на Радио Варна на 5.10.2024, събота. Тема: „Българската партийна система в разпад – причини и възможни варианти за изход“ - водещ: Валери Великов. При заявяване на един участник диспут не се провежда, а на участника се предоставят до 10..

публикувано на 05.10.24 в 14:38

Подписани договори

Обявяване на договорите във връзка с предизборна кампания по смисъла на чл. 180 от Изборния кодекс. Виж ТУК .

публикувано на 03.10.24 в 10:20

Колко българи зад граница са подали заявления за вота на 27 октомври?

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

платена публикация
Даниел Митов: ГЕРБ означава стабилност, сигурност, бързо връщане на България на пътя на европейското развитие

С водосвет в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна ГЕРБ откри предизборната си кампания. Водачът на листата Даниел Митов, областният координатор на партията Иван Портних и кандидатите за депутати казаха, че освен на хората разчитат и на вярата и на Божията сила. По-късно на брифинг четвъртата в листата Деница Николова, бивш..

публикувано на 01.10.24 в 17:40
Машинно гласуване

Обмислят организацията при вероятен балотаж за районен кмет във Варна на 27 октомври

Все още се търсят организационни решения за провеждане на двоен вот - за парламент и за районни кметове, при хипотеза, че на частичните местни избори се стигне до балотаж. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия - Варна и Районната избирателна комисия - Варна, Велин Жеков. Той посочи, че това би било прецедент в историята на провеждане..

публикувано на 01.10.24 в 14:10

ЦИК ще покаже бюлетината за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия ще проведе редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Днес ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

платена публикация
Даниел Лорер: Ако не намерим правилната формула за управление, ще има непредвидими последици за страната

Водач на листата на ПП-ДБ във Варна за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори е Даниел Лорер, следван от Ивайло Митковски, Антон Тонев, Стела Николова, Йорданка Костадинова и Филип Спасов. Лорер посочи, че в българския политически живот са се случили радикални промени. Според него важно събитие е смяната на ръководството на БСП, той..

публикувано на 01.10.24 в 07:40