Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синият растеж - бъдещето на туризма

3
Снимка: БТА

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор на Висшето училище по мениджмънт във Варна по време на международната конференция „Устойчив туризъм и син растеж в Черноморския регион“. А синият растеж е единственият шанс бизнесът да устои на динамичната и постоянно променяща се икономическа среда.


Първите демонстрации на синя икономика в България са от 2007 година. Тогава няколко вериги международни бензиностанции се включват в процеса на син растеж.

"По отношение на туристическия сектор, вече имаме първите постижения. От няколко години сме притежатели на различни лейбъли от рода на "Син флаг". Но смисълът не е в това да поддържаме брега чист. А това е комплексен подход към използване на природни и човешки ресурси. И всичко да бъде така балансирано, че ние да оставим едно достойно наследство по отношение на добре използвана и балансирана ресурсна база за младото поколение"

Когато говорим за син растеж, а това е дългосрочната стратегия в подкрепа на устойчиво развитие на морските отрасли като цяло, трябва да потребяваме толкова, за да остане и за нашите пра, пра, пра внуци, коментира професор Красимира Станева.

В българския туризъм има добри практики в тази посока. Но те не са чак толкова много. Един прмимер от Цветалина Генова, ръководител на международните проекти във висшето училище.

"Нещо съвсем простичко, което сме виждали на много места. Има доста добри смарт решения за управление на ресурсите в един хотел. За пестене на енергия и вода."


В Молдова, която няма излаз на море, но е част от черноморския регион, привличат туристи с фестивали, чиста и запазена природа и възможности за пъгешествия. Повече от Вероника Булат от Молдовския държавен университет.

Рекрламираме Молдова като дестинация за преживявания. Речният туризъм е най-подходящ за нашата страна, защото имаме две големи реки. Търсим възможности за син растеж точно в тази посока. Молдова е девствен регион, който не е много добре развит. Със запазенита си природа и историческото наследство страната е наистина уникална.

В Гърция синята икономика е в основата на туризма, категорична е Персефони Аврамиду от Меиждународния елински университет.

Устойчивите практики намаляват сметките за вода и ток. Примерно хавлиите в хотелите не се сменят всеки ден, а на три дена. Така спестяваме много вода, както и енергия за тяхното изпиране. На някои острови се използват единствено електрически автомобили. Така защитаваме природата, а хората дишат чист въздух.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дали щъркелите се връщат заради топлото време?

През изминалата седмица над страната бяха наблюдавани ята с прелитащи щъркели, а в някои населени места птиците кацаха по двойки в гнезда.  Хората си задаваха въпроса дали щъркелите не се връщат заради топлото време?  Каква е причината толкова късно да има все още ята с прелитащи птици и какво е обяснението – Димитрина Дончева потърси отговор..

публикувано на 08.10.24 в 10:26

Затварят плувен басейн „Делфини” във Варна за профилактика

Плувен басейн „Делфини“ във Варна няма да работи от утре - 8 октомври, вторник, от 13:00 ч. до края на седмицата – 13 октомври, включително, съобщиха за Moreto.net от общинското предприятие „Спорт”. Затварянето се налага заради извършване на планов ремонт и профилактика, при която ще бъде прекъснато топлоподаването от страна на обслужващата..

публикувано на 08.10.24 в 07:10

Лесна работа: Затънали в подробности

Веднъж, много отдавна, в Париж вървяхме към Айфеловата кула и толкова бяхме унесени в нещо друго, че внезапно я изгубихме от поглед. Представяте ли си? Това е кула, не случайно изтърван кламер. Шокът трая само миг, докато погледнахме нагоре и установихме, че сме почти в подножието й. Защо го казвам? Напоследък много..

публикувано на 07.10.24 в 15:00
Първите Нобелови награди са връчени през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Започва Нобеловата седмица

С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8 октомври, за химия  - на 9 октомври. На 10 октомври ще бъде присъдена Нобеловата награда за литература.  В петък - 11 октомври в Осло ще..

публикувано на 07.10.24 в 12:41

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35