Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасяват "гумения завой" в кв. „Виница“ във Варна

Администрацията на район „Приморски“ да предприеме мерки за повишаване сигурността при движение на пътни превозни средства в района на т.нар. „гумен завой“ в кв. „Виница“. Това решение взе на свое заседание Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е заместник-кметът Илия Коев . Мерките включват оформяне на растителността в района така, че да се осигури видимост, опресняване на хоризонталната маркировка, както и при необходимост – поставяне на пътни знаци. Предвидена е още и мантинела с необходимата дължина, ограничаваща странично пътното платно.

По предложение на звено „Общинска полиция“ комисията гласува и поставянето на пътни знаци В 27 (за въвеждане на забрана за престой и/или паркиране в пътен участък) на ул. „Мир“ след бул. „Христо Смирненски“ към стария хлебозавод. Мотивите са редовно спрелите на платното за движение пътни превозни средства. В тази част на ул. „Мир“ минава маршрутът на автобусна линия 13/32 и паркираните автомобили затрудняват движението, ограничават широчината на платното и възпрепятстват разминаването, смятат членовете на комисията.

В тази връзка те напомнят на гражданите, че паркирането и спирането дори за кратко на уличното платно е забранено и всички нарушители подлежат на санкции. Подобни нарушения създават напрежение сред гражданите, най-вече в пиковите сутрешни часове, отчитат от комисията. За пример бяха дадени улиците „Евлоги Георгиев“ и „Дубровник“, където има няколко учебни заведения и сутрин родителите спират на платното, за да изпратят децата си на училище или детска градина. Разминаването на автобусите при тази ситуация е невъзможно, алармираха членовете на комисията.

Експертите ще разгледат и предложение за въвеждане на мерки за обезопасяване на движението на автобусите и безопасността на чакащите пътници на спирка „Ученически комплекс“. Причината е ежедневно струпване на десетки ученици от две варненски училища – IVЕГ „Фредерик Жолио - Кюри“и Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ след края на учебните часове, което създава предпоставки за инциденти.

От комисията напомнят, че гражданите могат да подават аргументирани предложения към комисията по повод безопасността на движението. Предложенията се приемат в деловодството на Община Варна. Препоръчително е те да бъдат придружени и от снимков материал, който да изяснява ситуацията.


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Общински съветници във Варна създадоха подкомисия към временна комисия

Общински съветници гласуваха създаването на подкомисия, която да обсъди предложения за изменение и допълнение в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Това стана на днешното заседание на временната комисия, занимаваща се с въпросите за работата на местния парламент. Поводът за създаване на подкомисията е предложение на..

обновено на 09.10.24 в 12:26

Първа национална конференция за емоционално изучаване във Варна

За първи път Варна ще е домакин на Национаналната конференция за социално и емоционално изучаване, насочена към практици в образованието. Това е шесто издание на форума, в което няма доклади и речи, а се работи практически с учители в предучилищното и средното образование, каза организаторът на конференцията Полина Коцева. Сред..

публикувано на 09.10.24 в 10:08

МВР с организация за изборите във Варна

Областна дирекция на МВР във Варна създава организация, която да позволи на българските граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност - лична карта или паспорт, да упражнят правото си на глас на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски в град Варна. Припомняме, вотът си варненци отдвата района ще могат да упражнят в..

публикувано на 09.10.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Частични промени на автобусите по линия 7 във Варна

Във връзка с въведена временна организация на движението и затваряне за движение на бул. „Република“ в участъка от кръстовището с бул. „Владислав Варненчик“ до кръстовището с ул. „Уста Колю Фичето“ от "Градски транспорт" въвеждат частични промени в обслужването на автобусна линия № 7. Курсовете от ЖП гара - Варна в посока кварталите в 06:20, 06:40,..

публикувано на 09.10.24 в 09:46

Експерти: Гланцираната хартия е причина за проблемите с машините за гласуване

Проблемите с машините за гласуване са се увеличи с 500 процента през последната година. Това каза за Радио Варна Дончо Пачиков от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Той припомни, че миналата година парламентът реши БНБ да осигурява хартията за машините. „Първите избори, в които се използваха машините, нямаше почти никакви..

публикувано на 09.10.24 в 06:50

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.10.2024  г. В периода  8:30  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с ...

публикувано на 09.10.24 в 06:08
Остров Св.Иван

Слънце и облаци в сряда

Днес времето ще е предимно слънчево, но късно следобед облачността временно ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, който късно следобед в Лудогорието ще се обърне от запад-югозапад. Максимални температури между 23° и 28°, по северното крайбрежие 21°-23°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 09.10.24 в 06:06