Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Добрич

Снимка: БГНЕС

Подробностите от Мая Райнова:
 

Идеята за създаване на филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Добрич е получила одобрението на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването. Във филиала се предвижда обучението на медицински сестри.

Министрите на здравеопазването и образованието д-р Галя Кондева и проф. Галин Цоков са изпратили писмо до ректора на висшето училище проф. Христо Бозов, в което се уточнява, че е извършена предварителна оценка на въздействието върху степента на съответствие на териториалната и профилната структура на висшето образование.

От страна на здравното министерство е изразена пълна подкрепа за разкриването на филиал на МУ в Добрич, с оглед на нуждата от увеличаване на броя на студентите, обучаващи се за медицински сестри в региона. 

Статистиката сочи, че през последните 33 години медицинските сестри са намалели почти два пъти.

Административната възможност за създаването на филиал в Добрич беше осигурена миналата година с промяната в Националната пътна карта на висшето образование, по предложение на депутати от региона.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полша временно спира правото на убежище

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс". "Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на..

публикувано на 12.10.24 в 16:10

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е за..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12

140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк

Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на тържественото отбелязване на 140 години от създаването на знаменития варненски Осми пехотен приморски полк. Годишнината беше почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Свещеници от Варненската и Великопреславска света..

публикувано на 12.10.24 в 12:41

Наградиха участници в конкурса „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“

Шестима участници в Националния младежки конкурс на НСОРБ „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“, посветен на празника на българските общини-12 октомври, бяха наградени в сградата на Радио Варна от Силвия Георгиева-изпълнителен директор на НСОРБ. Това се случи в присъствието на кметовете на Варна-Благомир Коцев, на Аксаково-Атанас..

публикувано на 12.10.24 в 12:30

ХХХII Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

Днес и утре в Националния Музей „Земята и хората“ се провежда ХХХII-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили, съобщиха от Музея. Участие са заявили 70 изложители. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини,..

публикувано на 12.10.24 в 10:00