Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева коментира случая от миналата седмица, когато стана ясно, че Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонта на пристанището

Лора Георгиева, АКФ: Схемата с "Карантината" е създадена със съдействието на институции на най-високо ниво

Автор:
Адв. Лора Георгиева
Снимка: Александра Илиева

Схемата с пристанище "Карантината" е създадена със съдействието на българските институции и то на най-високо ниво. Така коментира пред БНР случая от миналата седмица, когато стана ясно, че бившият кмет на Варна Иван Портних е обвиняем по дело на Европейската прокуратура, Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Обвинение в тази връзка е получил и бившият областен управител Стоян Пасев, както и двама служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация".
"Към датата, когато са подадени сигналите - началото на 2021 г., Европейската прокуратура все още не функционира. Затова и ние, и други журналисти подадоха сигнал до АФКОС (Защита на финансовите интереси на ЕС), ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) - европейските служби, които са призвани да се грижат за финансовите интереси на ЕС. Тези институции също са провеждали собствено разследване, каквото впоследствие е направила и Европрокуратурата. С тези технически детайли бихме могли да обясним забавянето", обясни Георгиева. 

Тя не изключи и възможността в случая тук да е имало "спирачка":

"Европейската прокуратура не е изцяло съществуваща във вакуум, отделна среда извън българската действителност. Тя ползва за разследване капацитета на МВР и следва да си сътрудничи с български институции. Ако в тях има определени зависимости, ако в тях има определени условности, които ги възпират от това да си свършват ефективно работата, може да се дължи известно забавяне". 

По случая виждаме сътрудничество на български институции на различни нива, които съвместно са изградили един сюжет, за да измамят ЕС, за да получат 8 млн. за финансиране на т. нар. рибарско пристанище, което в последствие се вижда, че е било планирано за пристанище за круизни лодки и яхти, уточни Лора Георгиева. По думите ѝ със сътрудничеството и на МС, и на Морска администрация, и на Общината документално е създадено едно пристанище, което не е съществувало, за да се подаде документацията за кандидатстване. Всички жители на Варна знаят, че това е било морски плаж, тесен и див, коментира тя. 

"На практика в края на 2016 г. със съдействието на държавата документално е създадено това пристанище, за да се подадат документи за финансиране и такова в крайна сметка да се получи. Към момента то не съществува като пристанище, за там варненци се шегуват, че "само патета могат да плуват", подчерта Георгиева. 

Тази схема е създадена със съдействието на българските институции и то на най-високо ниво, категорична бе Лора Георгиева и добави, че има две решения на МС, които на практика правят възможно осъществяването на това виртуално пристанище, за което ЕС дава пари уж да се реконструира.

Европейската прокуратура следва да функционира със съдействието и на националните институции. Когато това сътрудничество не се случва ефективно, няма как да очакваме огромни резултати от нея, каза още Лора Георгиева. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Лора Георгиева в предаването "Преди всички" може да чуете тук. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Градски транспорт" с официална позиция във връзка със съобщения от страницата на Община Варна

Твърденията, че „Градски транспорт“ ЕАД се води умишлено към „декапитализация“, „фалит“ и т.н., ръководството на дружеството уверява, че те не отговарят на истината. Това съобщиха в своя позиция, изпратена до медиите, от "Градски транспорт"-Варна. Те допълват, че са предприети мерки за подобряване на финансово-икономическото състояние на дружеството и..

публикувано на 14.10.24 в 12:13
Росен Карадимов

Росен Карадимов: Българската банка за развитие подготвя програми за финансиране на публични политики

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европейски програми на обща стойност от 5 милиарда лева. Предстои откриването на определени мерки по тези програми. Това обяви министър Росен Карадимов по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България в к.к. "Албена". Изградена е и нова стратегия за работа..

публикувано на 14.10.24 в 11:29

Шофьори от градския транспорт във Варна с опасения, че дружеството се води умишлено към фалит

Открити са нарушения в начина на възлагане по договора за резервни части в дружеството "Градски транспорт" във Варна, а   Общината в морската столица иска да разбере как при 30 млн. лв. разходи за издръжка, условията на труд и работните заплати на шофьорите са все така ниски. Това заяви за БНТ заместник-кметът по правните въпроси Диян Иванов. Той..

публикувано на 14.10.24 в 11:12

65 години от създаването на авиобаза "Чайка"

На 14 октомври Морската вертолетна авиобаза "Чайка" отбелязва 65 години от своето създаване.  Авиобазата е разположена на южния бряг на Варненското езеро.  Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори..

публикувано на 14.10.24 в 11:10

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в столицата

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов по-късно днес, предаде БНР...

публикувано на 14.10.24 в 10:48

Ще строят естакада в района на Двете кули във Варна

Успоредно с ВиК ремонтите в района на Двете кули във Варна вече е пуснат проект за изграждане на естакада, която ще облекчи трафика в участъка. Това съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев. Средствата за естакада на Двете кули ще бъдат осигурени от Министерството на финансите, а дейностите по изграждането на съоръжението по план трябва да..

публикувано на 14.10.24 в 10:20
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Не приемаме рязкото увеличаване на такса смет

Община Варна и кметовете на останалите общини не приемат рязкото увеличаване на такса смет за гражданите. Така коментира за Радио Варна кметът Благомир Коцев темата за новия механизъм за определяне на такса смет за битови отпадъци - въпрос, който бе обсъден на годишната среща нас българските местни власти в курортен комплекс "Албена"...

публикувано на 14.10.24 в 10:00