Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област. 

Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на общността. 

Даниела Стойнов разговаря с нея и с членове на групата "Веселите кулинарки" - Стоянка Костова-на 90 години, Стоянка Костова-на 70 години, Минка Петрова и Славка Георгиева за предстоящите избори, причините за ниската избирателна активност и най-вече за лидерите и какви трябва да са те, за да тръгне България напред и всички да работят за доброто ни бъдеще заедно - така, както го правят в село Изгрев. 

Предвид факта, че отиваме на избори за седми път и поговорката "Седем пъти мери, един път режи" пасва на ситуацията, на въпрос какво трябва да се среже, Атанасова посочи, че не трябва да се мери със същия аршин. Според нея много от кандидатите за народни представители трябва да излязат в голяма ваканция, защото са необходими свежи мисли - мисли за държавата.

Проблем за буксуващата система е и че няма комуникация между обикновения човек и управляващите, казва председателката на читалището.

В Изгрев всички инициативи се случват на доброволчески начала. Хората се ангажират и правят така, че за всички да е добре, разказа Атанасова. Искат селото да стане още по-добро място за живеене и за идните поколения. 

Стоянка Костова, която е на 90 години, очаква в парламента да влязат хора, които да помогнат на селото. Тя винаги гласува. Надява се вече да сменят водопровода. Нейната съименничка, която е с 20 години по-млада от нея, смята, че в Народното събрание трябва да има повече жени, защото са по-отговорни. 

Нейното мнение споделя и Минка Петрова. Тя предлага да има квоти за по-млади хора народни избраници и изобщо "да се смени чипа на на народния представител", тъй като сегашните отиват единствено за лична облага, а не мислят за държавата, която по думите й "стърже дъното".

Според нея хората не гласуват, защото са отвратени. Това, което става в Народното събрание, може да се определи като неандерталско шоу. Вместо да мислят да извадят тази държава от блатото, те се боричкат и се бият и всички искат да бъдат директори, категорична е Минкова.

Чуйте повече в репортажа на Даниела Стойнова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Политологът Светлин Тачев: Най-вероятно ще имаме най-фрагментирания парламент до момента

Най-вероятно България ще има най-фрагментираното Народно събрание до момента. Това коментира за Радио Варна политологът от социологическа агенция "Галъп" Светлин Тачев. По думите му голямата изненада на тези избори е високата избирателна активност. В момента има шанс тя да се доближи до данните от предсрочните парламентарни избори през октомври 2022..

публикувано на 28.10.24 в 09:05

A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE): Всички са пристрастени към социалните медии

Интервю с A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE) През 2011 година светът на хеви метъла беше разтърсен от новината, че JUDAS PRIEST и K.K. Downing се разделят. Единият от прочутото китарно дуо вече нямаше да е част от британските класици. JUDAS PRIEST продължиха по пътя си с новия китарист Richie Faulkner. K.K. Downing не стоя дълго със скръстени..

публикувано на 28.10.24 в 08:25

В село Тополи се надяват политиците да не се сещат за тях само по избори

Село Тополи е част от община Варна, в него живеят малко над 3000 души, но много варненци имат къщи там.  Има интересен фолклор, по традиция фолклорната група винаги печели награди на международни конкурси.   Избирателната активност до 17,00 часа е близо 30 процента. Димитричка Минева и Виолета Недева казват, че се живее добре в селото. Но се..

публикувано на 27.10.24 в 16:30
Велин Жеков

Велин Жеков: Денят на вота във Варна започна нормално

Изборният ден във Варна и региона е започнал нормално, всички секции за частичния  местен вот в районите "Одесос" и "Приморски" - 199, както и за парламентарните избори, които са 655, са открити. Седмият вот: Как протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се) Това съобщи Велин Жеков - председател на Районната избирателна комисия и на..

публикувано на 27.10.24 в 09:03

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00

Поетът Валери Станков: Обичам този свят въпреки неговите недостатъци и изкривявания

Въпреки недостатъците и изкривяванията в този свят, аз продължавам да го обичам. Това подчерта за Радио Варна поетът Валери Станков.  В контекста на провелите се частични местни избори във Варна и в навечерието на балотажа за същите, Станков разсъждава, че никога не би се кандидатирал за кмет на Варна.  "Защото през последните 30 години..

публикувано на 23.10.24 в 08:00