През последните няколко години солните стаи навлязоха масово в големите хотели и СПА курорти. Модата се пренесе и в учебните заведения.
В солната стая се разпрашават фини частици фармацевтична алпийска нейодирана сол с помощта на специализирана медицинска апаратура. Смята се, че това помага при белодробни заболявания, кожни и неврологични проблеми.
Според здравните власти използването на солните стаи е неконвенционален метод на лечение и трябва да се прилага от медицински специалисти с необходимото образование, каквито липсват в училищата.
В две детски градини във Варна – "Дружба" и "Маргаритка" - функционират солни стаи. Една има в Специалното училище за ученици с нарушено зрение в кв. "Аспарухово". Според действащите нормативни документи мястото им не е там, което означава, че работят на ръба на закона. Д-р Юлия Витлянова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в Регионалната здравна инспекция обясни защо е така:
"Солните стаи не се водят в регистър в здравната инспекция. Те не са медицинска дейност. Предстои експертна среща в здравното министерство, за да имаме еднакви стандарти. Посещението в солна стая трябва да е само по препоръка на лекуващ лекар."
Според д-р Витлянова солните стаи нямат доказан терапевтичен ефект. Не така смята Елена Гаданчева, директор на детска градина "Дружба" - първата, която откри стая с халотерапия за 330-те деца от учебното заведение:
"Имаме солната стая от 3 години. Виждам ефекта - близо 90% от децата не боледуват. Средната посещаемост е 70%. Всяко дете преминава веднъж седмично в солната стая по 15 минути. Изисква се съгласие от родителите след консултация с лекар".
Солната стая обаче не е лечебно заведение, каквито са например здравните кабинети в детските градини и училищата, и мястото им не е там.
Дали ще бъдат закрити или напротив, модната тенденция ще продължи, предстои да стане ясно след експертна среща в здравното министерство.
С церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал и заупокойна молитва пред паметника-портал на Осми приморски полк Варна ще отбележи 9 май. Начало на събитието ще бъде в 10 часа пред паметника, съобщиха от общинския пресцентър. В 11 часа започва церемонията по издигане на флага на Европейския съюз пред централния вход на Община Варна...
Документалната изложба и репродукции „Тамара Лемпицка – кралицата на ар деко“ гостува в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Зрителите ще могат да се насладят на експозицията, посветена на известната полска художничка, от 8 до 22 май 2025 г. Откриването ще бъде на 8 май от 17:00 ч. Селекцията представя живота и творчеството на..
С тази публикация ще Ви поканим на пътешествие да трънското село Врабча. Т.е. ще пропътуваме цялата държава, за да се озовем на сръбската граница. По силата на Ньойския договор селото е разделено на две. Едната част остава в България. Другата преминава във владение на Сърбия. През почивнните дни с влакове и бусове там беше Мартин Николов. Който обикаля..
Атакама - може би най-сухото място на нашата планета, но със сигурност най-доброто за наблюдение на звездното небе. Един свят, който дори най-смелото въображение не може да си представи. Това научаваме от Дарио Диониси - приключенец, посетил шест континента. Планинар, любител и ценител на природата, той с удоволствие и успешно организира далечни..
Типично по български и съдбата на бившето руско консулство във Варна е на път да се превърне в "ябълка на раздора". Две паралелни и коренно различни петиции набират подписи в какво да бъде трансформирана сградата, която държавата в лицето на Министерство на външните работи,посредством Областна администрация, предостави на Община Варна за стопанисване...
Има места, където е писана история, и въпреки това никой не знае за тях! Едно от тези места е в сърцето на Европа... Така започва късометражният филм "Ключовете към свободата" на един от най-титулованите режисьори на нашето време - Вим Вендерс, посветен на едно от най-тайните места в Европейската история. Роден в Германия, в..
Солените сладоледи, макар и да изглеждат като иновация на съвременната кухня, имат дълбоки исторически корени, достигащи още до древен Китай, където смесицата от сладки и солени вкусове в замразените десерти е била популярна. Тази тенденция обаче набира сериозна скорост именно през 2025 година, превръщайки се в един от водещите гастрономически..