Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж Криарици

Криарици: Кози наследиха луксозен курорт или най-смешната гръцка трагедия

Ако си мислите, че схемата „пожар-бетон“ е български патент, значи не сте виждали гръцкия ѝ прочит – с повече сиртаки, по-малко суета и далеч по-грандиозен финален провал.  Забравете “скромните” хотелчета върху дюни. Гръцката трагедия е върху цял един град!  Добре дошли в Криарици - най-амбициозният имотен балон, който се спука толкова..

публикувано на 24.08.25 в 13:30
Галата

Варненци с блокиран достъп до домовете си заради ремонта на пътя за Галата

Варненци останаха без достъп до домовете си, заради ремонта на пътя за кв. Галата. При ремонта на пътя се оказва, че нивото му е повдигнато над половин метър по част от трасето, като още близо толкова е отстоянието от тротоара до входната врата на имотите. Сигналът подаде в редакцията на Радио Варна Петранка Бончева, която от 1965 година живее в..

публикувано на 24.08.25 в 11:33

Неделя с повече слънце в сутрешните часове

Ще има променлива облачност с повече слънце в сутрешните часове, почти без валежи. През нощта ще е почти тихо, а утре ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, следобед по Черноморието от изток, а привечер навсякъде ще се ориентира от североизток. Минимални температури между 13° и 18°, по крайбрежието до 20°, максимални от 25° до 30°..

публикувано на 23.08.25 в 16:50
Най-дългата вечеря на плажа

"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе тази вечер

"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе за 11-а година на плажа във варненския кв. „Аспарухово“ на 23 август. Началото й е от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. В програмата са включени жива музика, артистични изпълнения, танци и приятни изненади.  Над 30 артисти ще се включат в събитието, съобщиха..

публикувано на 23.08.25 в 09:50

Над 60 филма на "Любовта е лудост" тази година (ПРОГРАМА)

Над 60 филма включва фестивалната програма на 33-тото издание на "Любовта е лудост", който ще бъде официално открит от 19 часа тази вечер във Фестивалния и конгресен център.  Начало на събитието ще даде италианската романтична комедия на режисьора Паоло Дженовезе "Любовта е лудост".  За първи път от години насам в конкурсната програма на "Любовта..

публикувано на 22.08.25 в 18:00

Форум "Български наследство": "85 години от Крайовската спогодба - 1940-2025" увековечени в пощенски марки

С  валидиране на две пощенски марки от представители на филателните дружество в Добрич и Варна в Балчик започна 11-ото издание на Международния форум „Българско наследство“, който се провежда за пореден път в датите 22-24 август. На едната от тях е образът на Георги Казанджиев и корицата на неговата книга „ 85 години от Крайовската спогодба  -..

публикувано на 22.08.25 в 13:53

Две нови групи разкриха в новата пристройка към детска ясла "Роза" във Варна

Две нови групи за целодневен престой са разкрити в новата пристройка към детска ясла №7 „Роза“, като интересът към тях е бил голям и местата вече са запълнени. Директорът Даниела Йорданова съобщи, че една от групите вече се посещава от 12 деца, като пет от тях са напълно адаптирани, спят на обед и остават целодневно на ясла. През следващата седмица се..

публикувано на 22.08.25 в 12:16