Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: По телефона

По всичко личи, че напоследък някои световни и национални лидери са прекъснали директната телефонна връзка със Създателя. Знаете за какво говоря. Всъщност днешните времена търпят поведение, което демонстрира наличие на такава директна телефонна линия, без тя изобщо да съществува. В обществен план шеметно пируват хората, които умело носят маски и..

публикувано на 03.11.25 в 17:30

ЮНЕСКО даде на Варна титлата "Град на медийните изкуства"

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО даде на Варна титлата "Град на медийните изкуства" и членство в мрежата на творческите градове на международната организация (Creative Cities Network).  Това е едно изключително високо признание, защото позволява развитие в координация с множество други градове в Европа и..

публикувано на 03.11.25 в 14:22

Димитър Събев: У нас бедните плащат на богатите

В България имаме нужда от въвеждането на диференцирано данъчно облагане. Само така регионите и областите далеч от София ще могат да усетят икономическия растеж. Това коментира за Радио Варна  Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания при БАН по повод идеята, заложена в проектобюджета за 2026 г. за увеличаване на данъчно -..

публикувано на 03.11.25 в 12:38

Варненската писателка Мерия Мирчева с нова книга - "Добре, че Мина"

След успешния дебют с първата си книга, младата авторка, родена и израснала във Варна -  Мерия Мирчева, се завръща с новия роман "Добре, че Мина". Действието  се развива на къмпинг край Варна, в района на Ракитника , като сюжетът преплита две времеви линии.  Част от историята отвежда читателя и в София . Главната героиня Мина..

публикувано на 03.11.25 в 12:00

Православната църква почита св. Пимен Зографски - покровител на българските художници

На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски, наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие, писано от ученика му Памфилий – открито в началото на 30-те години на ХХ век в библиотеката на Зографския манастир в Атон. Според житието, свети Пимен е роден около 1545 г. в София. Като млад учил четмо и..

публикувано на 03.11.25 в 08:31

Изчезнал преди повече от 10 години мъж, обявен за починал, е открит жив в Пирин

Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..

публикувано на 02.11.25 в 10:49
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00