Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската мекица в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света

Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas.  Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..

публикувано на 30.03.25 в 15:57

Празник на източноазиатските култури във Велико Търново

Алисън Атанасов е от Южна Африка. Наполовина е българка. Дори варненка. Баща й е варненец. В момента Алисън Атанасов учи във Великотърновския университет. Рядко се връща в Южна Африка. Но тук е част от организацията на двудневния фестивал „Празник на източноазиатските култури“. Алисън Атанасов е първа година студент във Великотърновския..

публикувано на 30.03.25 в 11:24

39 планини - 39 първенци

Една от инициативите на Българския туристически съюз е „10-те планински първенци“ - 10-те най-високи върхове на 10 известни и големи български планини. Обаче в България има близо четири пъти повече планини. Или по-точно – 39. Голяма част от тях остават извън полезрението на планинарите. По една или друга причина – трудна логистика, липса на облагородена..

публикувано на 29.03.25 в 09:50

От 1 април до 31 октомври обявяват пожароопасен сезон

Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че  от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон  в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..

публикувано на 28.03.25 в 17:05

Заплахите за Черно море представя филм във Варна

Какви са заплахите за Черно море и как заедно можем да го опазим – отговори на тези въпроси дава 30-минутният документален филм "Аз, морето – живот в мълчание", който ще бъде излъчен премиерно тази вечер във Варна, в рамките на кино фестивала „София Филм Фест Варна“. Филмът е на еко организацията Грийнпийс и в него участват учени и специалисти от..

публикувано на 28.03.25 в 15:50

На село в Поляците

Село Поляците се намира в края на Варненска област, в недрата на Стара планина.  Посещаваме го на 26 март, в малко мрачно време. Първото ни впечатление е за спретнато село.  В делника няма много хора из тихите улички. Чуват се птици, кукуригат петли. Айше чисти и боядисва бордюрите в бяло. По време на Рамазана тече подготовката за..

обновено на 28.03.25 в 14:06

Балчишки фестивали набират участници

20-о издание на фестивала Лазаровден На 12 април от 10.00 часа в читалище „Васил Левски 1959“ – Балчик ще се проведе поредното издание на общинския фестивал „Лазаровден“. Покана за участие се отправя към всички любителски състави при пенсионерските клубове и читалищата в общината. Те могат да се включат с две песни и едно индивидуално участие, уточни..

публикувано на 28.03.25 в 14:02