Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.
Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.
"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.
"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.
Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.
Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.
Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.
Ако си мислите, че схемата „пожар-бетон“ е български патент, значи не сте виждали гръцкия ѝ прочит – с повече сиртаки, по-малко суета и далеч по-грандиозен финален провал. Забравете “скромните” хотелчета върху дюни. Гръцката трагедия е върху цял един град! Добре дошли в Криарици - най-амбициозният имотен балон, който се спука толкова..
Варненци останаха без достъп до домовете си, заради ремонта на пътя за кв. Галата. При ремонта на пътя се оказва, че нивото му е повдигнато над половин метър по част от трасето, като още близо толкова е отстоянието от тротоара до входната врата на имотите. Сигналът подаде в редакцията на Радио Варна Петранка Бончева, която от 1965 година живее в..
Ще има променлива облачност с повече слънце в сутрешните часове, почти без валежи. През нощта ще е почти тихо, а утре ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, следобед по Черноморието от изток, а привечер навсякъде ще се ориентира от североизток. Минимални температури между 13° и 18°, по крайбрежието до 20°, максимални от 25° до 30°..
"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе за 11-а година на плажа във варненския кв. „Аспарухово“ на 23 август. Началото й е от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. В програмата са включени жива музика, артистични изпълнения, танци и приятни изненади. Над 30 артисти ще се включат в събитието, съобщиха..
Над 60 филма включва фестивалната програма на 33-тото издание на "Любовта е лудост", който ще бъде официално открит от 19 часа тази вечер във Фестивалния и конгресен център. Начало на събитието ще даде италианската романтична комедия на режисьора Паоло Дженовезе "Любовта е лудост". За първи път от години насам в конкурсната програма на "Любовта..
С валидиране на две пощенски марки от представители на филателните дружество в Добрич и Варна в Балчик започна 11-ото издание на Международния форум „Българско наследство“, който се провежда за пореден път в датите 22-24 август. На едната от тях е образът на Георги Казанджиев и корицата на неговата книга „ 85 години от Крайовската спогодба -..
Две нови групи за целодневен престой са разкрити в новата пристройка към детска ясла №7 „Роза“, като интересът към тях е бил голям и местата вече са запълнени. Директорът Даниела Йорданова съобщи, че една от групите вече се посещава от 12 деца, като пет от тях са напълно адаптирани, спят на обед и остават целодневно на ясла. През следващата седмица се..