В 10 часа в сградата на Технически университет-Варна на 22 май ще бъде представен европейският проект "Фуудлайз".
Той е насочен към черноморските общини, които за кратък срок генерират много хранителни отпадъци, особено през летния сезон.
Целта е подкрепа на участниците в отделните етапи на хранителната верига да предприемат ефективни мерки за предотвратяване и намаляване на загубите на храни.
Също така промяна в поведението и отношението на потребителите към храната чрез провеждане на информационни кампании.
Необходимо е да се подобри преразпределението на излишъка от храни, годни за консумация от нуждаещи се лица.
Огромен е мащабът на проблема със загубата на храна.
Близо 30 процента или един милиард и триста милиона тона от произведените в света храни, предназначени за консумация от човека, се губят из различните етапи на хранителната верига.
28 процента от световната обработваема земя се използват за производството на храни, които се пропиляват. Въздействието върху климата на произведените, но неконсумирани храни, възлиза на 3,6 гигатона еквивалент на въглероден диоксид. Пропиляват се значителни водни ресурси.
Годишните финансови загуби в световен мащаб, дължащи се на разхищението на храни, се изчисляват на близо един милиард щатски долара, екологичната цена е 700 милиарда, а социалната 900 милиарда щатски долара.
И още:
Статистиката на Европейския съюз отчита, че всяка година в ЕС, се генерират близо 59 милиона тона хранителни отпадъци. Това всъщност е 131 килограма на глава от населението. Финансовото изражение на загубата е 132 милиарда евро. Същевременно милиони души не могат да си позволят качествено хранене с месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден.
Къде се намира България по отношение на отпадъците на храна.
При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг. и Гърция със 191 кг. На дъното са Словения с едва 68 кг, Хурватска-71 кг и Словакия-83 кг, а България е следваща с 86 кг. Страната ни обаче е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги с два килограма на човек-количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с един килограм. При отпадъка от домакинствата сме начело на класацията с 26 кг. на глава от населението. На последно място е Португалия със 124 кг.
Проблемът с разхищаването на храните е изключително важен. Необходимо е по-ефективно използване на ресурсите в Европа. Нужни са реформи за по-добро използване на храните. Чрез даряване, хранителни банки и благотворителност, за които обаче са нужни законодателни промени.
Някои отпадъци от птицефермите например се използват във фермите за норки. Труповете от тях служат за производство на брашно в развъдниците за риба. Това е пример за приложение и преработване на остатъците. И е част от любопитната статистика.
На 13 септември Шабла отново ще бъде домакин на "Празника на плодородието". Пъстро есенно събитие с щандове, кулинарни конкурси, награди и концерти. Датата не е избрана случайно – според народния календар в навечерието на Кръстовден започва новият земеделски цикъл. В "Празника на плодородието" в Шабла по традиция ще участват и жителите на село Тюленово...
Съвсем скоро, надяваме се, ще бъде завършено едно добро дело, започнало преди три години – цялостната реконструкция на емблематичния заслон „Казана“, разположен в подножието на северната стена на връх Вихрен в Пирин. Старата конструкция е малка и морално остаряла. На финалната права, обаче, инициаторите се сблъскват със сериозен проблем. Новият заслон е..
За трета поредна година на първия учебен ден входът на морската градина във Варна ще бъде сцена на "Техностарт" – събитие, което вече традиционно превръща началото на учебната година в технологичен празник за учениците. Началото е в 10 ч., а краят в 17, каза за Радио Варна Силви Дечева, оперативен директор на ИКТ Клъстер – Варна, който обединява..
Поредна жалба срещу новия формат на НВО за 7-и клас е внесена от родител на седмокласник. В жалбата си до Административния съд в София Иван Радев посочва, че заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев (№ РД09-2073 от 26 август) нарушава основния принцип в закона за предучилищното и училищното образование, а именно предвидимостта...
Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..
"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд. Два легендарни..
Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..