Необходими са превенция и планиране, за да могат местните общности да купуват и потребяват разумно храна във връзка с предстоящия летен сезон.
Това е целта на днешното обучение по европейския проект FoodWISE или в превод "Храни се разумно", което се провежда в Технически университет-Варна.
Още от репортажа на Ваня Славова в прикачения звуков файл:
Предизвикателство, с което се опитва да се справи проектът FoodWISE, е да се намалят хранителните отпадъци, свързани с потреблениетои да се насърчат гражданите и гостите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна. В четирите държави, участващи в проекта, се губят милиони тонове храна годишно. Основните причини за това са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта. Проектът ще овласти администрациите на местно ниво, давайки им знания и умения, тъй като те са най-близо до гражданите в селските райони, където неправителственият сектор е слабо развит.
След идентифициране на пропуските в капацитета и нуждите от умения на служителите на местните администрации, партньорите по проекта ще могат да разработят специално пригодени обучения и инструментариум за ефективна комуникация, мотивация и ангажиране на гражданите в екологосъобразни действия, свързани с хранителните отпадъци. Инструментариумът ще илюстрира примери за предотвратяване на хранителните отпадъци и насоки как да се използва и внедри този доказан опит.В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на ЧР по-устойчива на изменението на климата и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност. Като се има предвид, че екологичните ресурси на Черноморския басейн се споделят трансгранично и надхвърлят националните интереси, ще постигнем драстично намаляване на хранителните отпадъци и на замърсяването, причинено от тях.
Разхищението на храни е огромен проблем в световен мащаб.
55 процента от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата, но голяма част от останалите проценти са в резултат на потреблението от страна на туристите.
Изхвърлянето на храна е проблем на развитите държави - колкото повече възможности имаме, толкова по-малко се замисляме за храната, която купуваме и изхвърляме.
Хранителен отпадък се отнасят до всяка храна, която е изхвърлена, независимо дали се дължи на разваляне, прекомерна подготовка или просто е оставена неизядена. В световен мащаб около една трета от цялата храна, произведена за консумация, се разхищава, което възлиза на над 1 милиард тона всяка година. Тази зашеметяваща цифра подчертава острата необходимост от решаване на проблема с разхищението на храни на всяко ниво от веригата на доставки.
Икономическите разходи, свързани с изхвърлянето на храни, са значителни. Домакинствата, предприятията и правителствата понасят финансовата тежест на разхищението на храна. За домакинствата това се изразява в по-високи сметки за храна и пропуснати доходи. В по-широк мащаб правителствата харчат милиони за управление и изхвърляне на отпадъци.
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..
От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..
От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..
Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин циативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките н а проект FOODWISE (Храни се разумно) , който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се..
На жители на местността край Варна Дилбер чешма им се налага да минават по заобиколен горски път, за да излязат от района, заради лоша инфраструктура и заграждения заради строителство, разказа потърпевшият Красимир Радев. По думите му липсващата настилка на улиците и лошото им състояние е заради строежите на жилищни кооперации. Радев изказа..
Над 400 артисти от Сърбия, Унгария, Грузия, Колумбия, Чехия, Молдова и България ще участват в 33-тото издание на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“. Събитието е от 30 юли до 2 август. Фестивалът тази година е посветен на приятелството. Публиката ще може да види четири концерта в Летния театър, които са със свободен вход. Началото..