Необходими са превенция и планиране, за да могат местните общности да купуват и потребяват разумно храна във връзка с предстоящия летен сезон.
Това е целта на днешното обучение по европейския проект FoodWISE или в превод "Храни се разумно", което се провежда в Технически университет-Варна.
Още от репортажа на Ваня Славова в прикачения звуков файл:
Предизвикателство, с което се опитва да се справи проектът FoodWISE, е да се намалят хранителните отпадъци, свързани с потреблениетои да се насърчат гражданите и гостите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна. В четирите държави, участващи в проекта, се губят милиони тонове храна годишно. Основните причини за това са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта. Проектът ще овласти администрациите на местно ниво, давайки им знания и умения, тъй като те са най-близо до гражданите в селските райони, където неправителственият сектор е слабо развит.
След идентифициране на пропуските в капацитета и нуждите от умения на служителите на местните администрации, партньорите по проекта ще могат да разработят специално пригодени обучения и инструментариум за ефективна комуникация, мотивация и ангажиране на гражданите в екологосъобразни действия, свързани с хранителните отпадъци. Инструментариумът ще илюстрира примери за предотвратяване на хранителните отпадъци и насоки как да се използва и внедри този доказан опит.В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на ЧР по-устойчива на изменението на климата и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност. Като се има предвид, че екологичните ресурси на Черноморския басейн се споделят трансгранично и надхвърлят националните интереси, ще постигнем драстично намаляване на хранителните отпадъци и на замърсяването, причинено от тях.
Разхищението на храни е огромен проблем в световен мащаб.
55 процента от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата, но голяма част от останалите проценти са в резултат на потреблението от страна на туристите.
Изхвърлянето на храна е проблем на развитите държави - колкото повече възможности имаме, толкова по-малко се замисляме за храната, която купуваме и изхвърляме.
Хранителен отпадък се отнасят до всяка храна, която е изхвърлена, независимо дали се дължи на разваляне, прекомерна подготовка или просто е оставена неизядена. В световен мащаб около една трета от цялата храна, произведена за консумация, се разхищава, което възлиза на над 1 милиард тона всяка година. Тази зашеметяваща цифра подчертава острата необходимост от решаване на проблема с разхищението на храни на всяко ниво от веригата на доставки.
Икономическите разходи, свързани с изхвърлянето на храни, са значителни. Домакинствата, предприятията и правителствата понасят финансовата тежест на разхищението на храна. За домакинствата това се изразява в по-високи сметки за храна и пропуснати доходи. В по-широк мащаб правителствата харчат милиони за управление и изхвърляне на отпадъци.
Електронният алманах на българските илюстратори ще бъде представен на Панаира на книгата във Франкфурт. Негов създател е екипът на сайта "Българска илюстрация". "Общо статиите наброяват близо 3 000. Това са най-активно работещите точки в страната. нашата цел, след като стартирахме тази година, работейки активно с тази идея, е в следващите няколко години..
Станислава Томова-Съни е основател и хореограф на Sunny Dance Studio . Започва да танцува като съвсем малка с народни танци в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Ручейче" и Фолклорния ансамбъл към Община Варна. През 2002 г. се пренасочва към аеробни занимания и след обучение става инструктор по латино аеробика към клуб "Темпо", а две..
Оцеляването на дивите опрашители в Европа е все по-застрашено, заяви в събота Международният съюз за опазване на природата (IUCN), обявявайки десетки видове пчели и пеперуди за застрашени. Почти всички цъфтящи растения в Европа зависят от дивите опрашители, особено от пчелите, но загубата на местообитания и изменението на климата доведоха..
Днес отбелязваме Международния ден на мигриращите птици с надежда за по-безопасен път по време на миграция. С настъпването на есента и понижаването на температурите започва едно от най-впечатляващите природни явления – есенната миграция на птиците. Милиони птици напускат Европа и поемат по дългия път на юг, демонстрирайки изумителна..
Изборът на най-енергийно ефективни уреди ще ви помогне да спестите енергия и пари. Перални, съдомиялни и сушилни Тези уреди представляват 14% от типичната сметка за ток, тъй като използват енергия за загряване на вода или въздух, поради което консумират много енергия. Следователно, за да намалите сметките си за енергия от използването..
Върховният административен съд даде ход на дело за промяна статута на Камчийски пясъци като защитена зона. Четири фирми, собственици на терени, получени по линия на т.нар. заменки по време на правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев", заведоха дело, с което обжалват решението за обявяване на Камчийски пясъци за защитена зона през април..
По произход те са чехи, но голяма част от живота си отдават България. Пристигат у нас през 80-те на XIX век. Започват пътя си на учители по математика и биология в Източна Румелия. Написват и учебници по предметите, които преподават. По-късно стигат до Варна и се установяват тук. Херман и Карел Шкорпил са археолози, учители, изследователи на..