Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Улицата на кивито“ – екзотика във варненски двор

Има птица киви. Има и плод киви. Птицата киви е национален символ на Нова Зеландия. Плодът киви се отглежда, както в Нова Зеландия, така и в Италия, Чили, Гърция. В България киви се отглежда във вътрешността на страната. Но и по морето. 

 


Ако минете по улица "Острава" във Варна, ще ви направи впечатление, че в някои дворове има интересни на вид растения, които не се срещат из целия град подобно на кленове, кестени, липи, ели. Култивирани са подобно на лозовите асми. Но не са лози. Става въпрос за киви.



"Острава" с право може да бъде наричана улицата на кивито. Пламен Дочев е впечатлен от растенията. От белите им кичести цветове. 

Климатът в България е подходящ за отглеждане на този плод, който отдавна вече не се приема за толкова екзотичен.

Кивито е известно като плод на здравето. Някои му казват витаминна бомба. Плодовете му са богати на витамин C. Също така в тях се съдържат много минерали. Източник са и на влакна и антиоксиданти. Вкусни са, сладки и леко кисели, ако не са презрели. 

С Пламен Дочев отворихме Интернет и попаднахме на много рецепти с киви. Смути, сорбе, бонбони, сладкиши, сладолед, салати, дори баници. 



Кивито е вкусно. И здравословно. И също така според Изследователи от Университета на Сейнт Андрюс то подмладява. С три кивита на ден човек си осигурява здравословен блясък на кожата. А също така и подобрява съня. Един малък космат плод, а толкова много полезности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят за ремонт Спортен комплекс „Локомотив“

Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..

публикувано на 10.09.25 в 16:38

Българи зад граница: "Калиакра" е кораб, създаден да плава

"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна  Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд.  Два легендарни..

публикувано на 10.09.25 в 15:00

Как за минути се освобождават пътници в смачкан автомобил демонстрираха огнеборци

Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..

публикувано на 10.09.25 в 13:12

Фенер с високо качество: Как да го отличите от евтините имитации

В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..

публикувано на 10.09.25 в 10:30

Милко Божков с изложбата "Марс" във Варна

Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес,  10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...

публикувано на 10.09.25 в 08:23

Как да разпознаем дали храната в магазина е наистина био?

Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева.  Когато доматът е..

публикувано на 09.09.25 в 12:10

Канят на гроздобер в Ботаническата градина в Балчик

На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..

публикувано на 09.09.25 в 11:40