Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хранителен патрул „дебне“ за развалени провизии на плажа

| обновено на 31.07.25 в 15:31

Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин­циа­ти­ва­та „Хра­ни­те­лен пат­рул“, която произ­ли­за от пар­тньор­ство­то меж­ду Об­щи­на Бал­чик и Сдру­же­ние „Асо­циа­ция Биом­ре­жа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), кой­то е част от прог­ра­ма­та Interreg NEXT Чер­но­мор­ски ба­сейн (Black Sea Basin CBC) и се съ­фи­нан­си­ра от Ев­ро­пей­ския съюз.

В на­ча­ло­то на край­бреж­на­та алея, къ­де­то пред­ста­ви­те­ли на сдру­же­ние­то раз­го­ва­рят с же­лае­щи­те за то­ва как мо­же да се опол­зот­во­ря­ва хра­на­та, без тя да се из­хвър­ля. Кой­то до­не­се хра­ни­те­лен от­па­дък от не­що, кое­то е кон­су­ми­рал на пла­жа или по вре­ме на раз­ход­ка – по­лу­ча­ва в за­мя­на вку­сен се­зо­нен плод. Го­во­ри се за то­ва как все­ки мо­же да доп­ри­не­се за опаз­ва­не­то на окол­на­та сре­да, ка­то съ­щев­ре­мен­но се хра­ни здра­вос­лов­но и пес­ти свои­те па­ри.

Проек­тът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български чер­но­мор­ски об­щи­ни. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на пат­ру­ли­те ще бъ­дат раз­по­ло­же­ни в Шаб­ла на 4 и 5 ав­густ, къ­де­то ще има и кон­курс за пя­съч­ни фи­гу­ри, а в Бя­ла са на 14 и 15 ав­густ.

До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.

 Ос­нов­ни­те при­чи­ни да се гу­бят ми­лио­ни то­но­ве хра­на го­диш­но са не­ра­зум­но­то ку­пу­ва­не, неп­ра­вил­но­то съх­ра­не­ние и гот­ве­не­то без пла­ни­ра­не. За да се пос­тиг­не то­ва, са необ­хо­ди­ми це­ле­на­со­че­ни по­ли­ти­ки и мер­ки за пре­дот­вра­тя­ва­не на раз­хи­ще­ние­то на хра­ни.

Тъй ка­то мес­тни­те до­ма­кин­ства и ту­рис­ти­те през лет­ния се­зон са ос­нов­ни­те при­чи­ни­те­ли на ог­ром­ни­те ко­ли­чес­тва хра­ни­тел­ни­те от­па­дъ­ци в Чер­но­мор­ския ра­йон, по­ви­ша­ва­не­то на тях­на­та ос­ве­до­ме­ност за проб­ле­ма със за­гу­ба­та и раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, как­то и на при­ме­ри, це­ля­щи да вдъх­но­вят про­мя­на в по­ве­де­ние­то, коя­то да пре­дот­вра­ти раз­хи­ще­ние­то на хра­ни, е ос­нов­на те­ма на всич­ки дей­нос­ти по проек­та.

Знаете ли, че...?

В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.

Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.

Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.

40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.

Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.

Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.

В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.

Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.

„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.

Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.

 В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.


Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности

1.Изберете здравословен хранителен режим!

2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!

3.Съхранявайте храната разумно!

4.Прегледайте етикетите на храните!

5.Не надценявайте възможностите си!

6.Използвайте остатъците!

7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!

8.Споделете храната си!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени заплашват мидите в Черно море

Производството на миди в Черно море е под риск заради нарастващите температури, предаде БГНЕС. Фермери съобщават, че около 20% от мидите не са оцелели тази година, като продължителното затопляне отслабва организмите им и ги прави по-уязвими към болести. Според Радослава Бекова от Института по океанология към БАН, Черно море претърпява трайни..

публикувано на 14.09.25 в 14:31
слънце магнитна буря изригване

Нова магнитна буря се стоварва върху Земята

Нова магнитна буря се очаква на Земята през следващите дни, съобщава Британската геоложка служба.  На 12 и 13 септември скоростта на слънчевия вятър се е върнала на фоновото ниво. Въпреки това, скоро на нашата планета ще пристигне високоскоростен поток от голяма коронална дупка. Според прогнозата геомагнитната активност ще се увеличи на 14..

публикувано на 13.09.25 в 10:51

Днес е Световният ден на първата помощ

Днес е Световният ден на първата помощ. Той се отбелязва от 2000 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отначало като Европейски ден на първата помощ, а от 2003 г.-  като Световен ден на първата помощ в знак на признание към приноса на доброволците..

публикувано на 13.09.25 в 09:51

Експерт: Варна се налага като сватбена дестинация, събитийният туризъм набира скорост

Въпреки че пикът на сезона вече е зад гърба ни, хотелите по Северното Черноморие все още посрещат голям брой туристи. Времето е хубаво, цените - по-достъпни, и това задържа интереса на почиващите. Това каза Павлин Косев,  председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той коментира и обнадеждаващата информация от летището, че..

публикувано на 12.09.25 в 18:30

Стипендии за ученици, лишени от родителски права, осигурява фондация "Благотворител"

За 21-ва поредна година фондация „Благотворител“ дава възможност за стипендии чрез конкурс по програма „Постигам по-висок успех“.  Могат да кандидатстват ученици от цялата страна от 8-ми до 12-сти клас, а така също и студенти в първи курс, постигнали висок успех, но лишени от родителски грижи.  Повче подробности за условията от разговора на..

публикувано на 12.09.25 в 15:52

Във Варна ще имунизират безплатно бременни жени срещу коклюш

В имунизационен кабинет на Регионална здравна инспекция във Варна ще се извършват целеви имунизации срещу коклюш на бременни жени.  Целевата имунизация срещу коклюш се провежда на бременни жени, с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Ваксината е безплатна и проведените целеви имунизации се вписват в..

публикувано на 12.09.25 в 14:28

Класните стаи, подреждани в храм „Св. Прокопий Варненски“, готови за малките ученици от ОУ "Йордан Йовков"

В храма „Св. Прокопий Варненски“ тече интензивна подготовка за първия учебен на най-малките ученици от Основно училище „Й. Йовков“. В сградата на училището от началото на месец юли започна основен ремонт по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а по време на строителните дейности децата от I до III клас ще се обучават във варненския..

публикувано на 12.09.25 в 12:50