Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на инциативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се съфинансира от Европейския съюз.
В началото на крайбрежната алея, където представители на сдружението разговарят с желаещите за това как може да се оползотворява храната, без тя да се изхвърля. Който донесе хранителен отпадък от нещо, което е консумирал на плажа или по време на разходка – получава в замяна вкусен сезонен плод. Говори се за това как всеки може да допринесе за опазването на околната среда, като същевременно се храни здравословно и пести своите пари.
Проектът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български черноморски общини. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на патрулите ще бъдат разположени в Шабла на 4 и 5 август, където ще има и конкурс за пясъчни фигури, а в Бяла са на 14 и 15 август.
До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.
Основните причини да се губят милиони тонове храна годишно са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това, са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта.
Знаете ли, че...?
В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.
Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.
Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.
40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.
Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.
Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.
В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.
Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.
„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.
Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.
В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.
Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности
1.Изберете здравословен хранителен режим!
2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!
3.Съхранявайте храната разумно!
4.Прегледайте етикетите на храните!
5.Не надценявайте възможностите си!
6.Използвайте остатъците!
7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!
8.Споделете храната си!
Варненци останаха без достъп до домовете си, заради ремонта на пътя за кв. Галата. При ремонта на пътя се оказва, че нивото му е повдигнато над половин метър по част от трасето, като още близо толкова е отстоянието от тротоара до входната врата на имотите. Сигналът подаде в редакцията на Радио Варна Петранка Бонева , която от 1965 година живее в..
Ще има променлива облачност с повече слънце в сутрешните часове, почти без валежи. През нощта ще е почти тихо, а утре ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, следобед по Черноморието от изток, а привечер навсякъде ще се ориентира от североизток. Минимални температури между 13° и 18°, по крайбрежието до 20°, максимални от 25° до 30°..
"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе за 11-а година на плажа във варненския кв. „Аспарухово“ на 23 август. Началото й е от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. В програмата са включени жива музика, артистични изпълнения, танци и приятни изненади. Над 30 артисти ще се включат в събитието, съобщиха..
Над 60 филма включва фестивалната програма на 33-тото издание на "Любовта е лудост", който ще бъде официално открит от 19 часа тази вечер във Фестивалния и конгресен център. Начало на събитието ще даде италианската романтична комедия на режисьора Паоло Дженовезе "Любовта е лудост". За първи път от години насам в конкурсната програма на "Любовта..
С валидиране на две пощенски марки от представители на филателните дружество в Добрич и Варна в Балчик започна 11-ото издание на Международния форум „Българско наследство“, който се провежда за пореден път в датите 22-24 август. На едната от тях е образът на Георги Казанджиев и корицата на неговата книга „ 85 години от Крайовската спогодба -..
Две нови групи за целодневен престой са разкрити в новата пристройка към детска ясла №7 „Роза“, като интересът към тях е бил голям и местата вече са запълнени. Директорът Даниела Йорданова съобщи, че една от групите вече се посещава от 12 деца, като пет от тях са напълно адаптирани, спят на обед и остават целодневно на ясла. През следващата седмица се..
В рамките на националната научна конференция „85 години от Крайовската спогодба“, която ще се проведе днес в Туристическия информационен център „Мелницата“ в Балчик, Регионален исторически музей – Добрич представя фотодокументалната изложба „Добруджа 1940“. Тя поставя началото на редица инициативи на отдел „Нова и най-нова история“, с които музеят ще..