С игри, състезания и работилници за деца, възрастни и семейства премина на 30 август в Балчик първият Re-plate фестивал – да подредим масата с вкусна храна, която често изхвърляме, защото се е развалила вследствие на неправилно пазаруване, импулсивни покупки, липса на планиране и навици за съхранение на продуктите. Той е част от международния проект Foodwise (Храни се разумно), който популяризира как да пазаруваме умно, как да подреждаме хладилника, как да не се разхищава храна и да ползваме плодовете и зеленчуците.
Проектът е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция, обхваща пет български черноморски общини. Организаторите от Сдружение Асоциация Биомрежа с подкрепата на Община Балчик отправиха към гости и местни жители няколко предизвикателства, с които да ги научат как да съхраняват правилно храната, да готвят умно и да пестят с вкус. На общо шест станции те създаваха умения как да планират правилно, разказа Кристияна Казанджиева от екипа на проекта.
„Правилният начин да съхраним средствата и продуктите си е да си направим седмично меню и след това списък за пазаруване. Практиката до момента показва, че много от нас правят обратното“ – коментира Казанджиева. Друго важно е да ги съхраняваме правилно, да намалим количеството изхвърлени отпадъци, като повторим използването им, да ги изхвърляме разделно.
Как остатъците могат да се превърнат в кулинарни шедьоври – защото за истинския готвач няма излишни продукти, а само нови възможности, демонстрира в рамките на мастер клас за по-устойчив начин на живот шеф Руен Казанджиев. Той е последна година студент в Баския кулинарен център в Сан Себастиян, Испания, със специалност Гастрономия и кулинарни изкуства. От него участниците във фестивала научиха няколко рецепти с храни, които повечето от нас изхвърлят в ежедневието си. Вкусен чипс от обелките на картофи, изпечени със сол, черен пипер и зехтин. Или пък "испански таратор" – меките домати се блендират с остатъци хляб, към тях се добавя нарязан чесън, лук, краставица или зелена пиперка, според предпочитанията, сол на вкус и задължително зехтин. Руен Казанджиев е готвил в реномирани професионални кухни – включително в ресторанти със звезди Мишлен. Умее да подправя всяка рецепта не само със сол и пипер, но и с щипка креативност. Казва, че най-добрата рецепта е тази, която кара хората да се усмихват.
Проектът представлява пилотни действия за повишаване капацитета на местни и регионални администрации да развиват и прилагат иновативни политики и повишават осведомеността за превенция на хранителните отпадъци. Крайната цел - да се създаде промяна в отношението към храната и намаляване на количествата, които изхвърляме. Екипът има готовност да подпомогне участващите общини, когато подготвят политиките си за третиране на отпадъците.
Предстоят още три такива фестивала - в Батуми(Грузия), в турския град Сакария и в Солун. Финалната конференция ще бъде през ноември във Варна, а всички заинтересувани могат да намерят повече информация на сайта bionet.bg.
Ето и част от предизвикателствата на проекта:
Сортирайте храната за правилно съхранение – в хладилник, фризер или килер, за да остане свежа, безопасна и подредена.
Срок на годност - подредете продуктите по срок на годност от „най-скоро“ към „най-късно“. Когато на етикета пише „Използвай преди …“ това означава, че продуктът може да продължи да се използва, но максимално бързо. Когато пише „Годно до …“ означава, че след тази дата продуктът не може да бъде използван.
Аз ценя храната! Моето семейно меню за един ден: закуска – обяд – следобедна закуска – вечеря.
Да разделяш е полезно! Разделно събиране на отпадъци така, че те да бъдат рециклирани и оползотворени ефективно, вместо да се изхвърлят като смесени. (Жълт контейнер – пластмаса и метал; Зелен контейнер – стъкло; Син контейнер – хартиени и картонени отпадъци; Кафяв контейнер – органични отпадъци)
Подреди правилно своя хладилник!
Горен рафт – температурата е по-висока и се държат храни, които не се нуждаят от готвене – приготвена храна, напитки, яйца, сосове.
Среден рафт – млечни продукти, деликатеси, ястия за бързо хапване.
Долен рафт е най-студената зона – сурово месо, риба, морски дарове в затворени кутии.
Чекмеджета – зона с контролирана влажност – зеленчуци и плодове, които да са разделени, тъй като плодовете отделят етилен, който кара зеленчуците да се развалят по-лесно.
Вратата е най-топлата зона – подправки (кетчуп, горчица, сосове), масло, но не и яйца, мляко и месо, защото температурата се колебае най-много.
Съвет: Използвай прозрачни кутии за лесна видимост на съдържанието.
Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова в началото на публикацията.Регионалният исторически музей в Добрич подготвя поредица от събития за отбелязването на 85-годишнината от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. На същата дата, 7 септември, ще бъде почетена и 109-годишнината от епичната битка, останала в историята Добричката епопея и освобождението на Добруджа през..
От 1 септември цените на нощувките са с 25% по-ниски, в сравнение с цените през силния сезон - юли и август. Предстои второ намаление до края на месеца, съобщи за Радио Варна Стела Боева, маркетинг-мениджър на два хотела в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна. Следващото намаление ще е с още 10% от 15 септември. Хотелската база е пълна..
Септември винаги е добро начало. Още не сме се сбогували напълно с лятото. За всеки случай банските костюми остават под ръка. Както и очакването на много още слънчеви дни и празници… Обаче всичко наоколо напомня за начало. На учебната година (купихме ли достатъчно тетрадки?). На политическата /преборихме ли се с отвращението и дали..
Волейболният отбор на момичетата от Основно училище "Добри Чинтулов" във Варна, възрастова група 2010-2013 г., се класира за Световните ученически игри по волейбол U15, които ще се проведат от 4 до 13 декември в град Шанлуо, Китай. За да може отборът да участва в първенството, е необходима сумата от 29 263 евро, която покрива разходи за..
17-годишните Мила Ялъмова и Сияна Сун създадоха виртуална платформа , която да насърчава и популяризира произведения на родни занаятчии. "Творим БГ" им помага да достигнат по-лесно до клиентите си и има една основна цел - да обедини и подкрепи българските творци. Мила и Сияна се запознават от програмата "Тийноватор". Тяхната цел е на занаятчиите да..
Адвокатска кантора „Ничев и Георгиев“, основана през 2020 г., продължава да укрепва своя екип и да разширява обхвата на предоставяните юридически услуги. В момента кантората е в процес на търсене на адвокат/юрисконсулт и адвокатски сътрудник, които да се присъединят към създадения колектив. От създаването й, управляващите партньори адвокат..
На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала..