Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивал на тиквата предстои в село Изворско

Фестивал на Тиквата и приятелството между етносите ще се проведе на Димитровден, 26 октомври в с. Изворско, община Аксаково, област Варна.

Анонсираме го по-рано, защото заявките за участие продължават и към този момент.


Празникът в Изворско ще покаже традиционни български ястия и ще бъде озвучен с народна музика.

Още от репортажа на Ваня Славова:

Всички сме наясно колко полезно е да консумираме тиква. 


1. Богат източник на витамини и антиоксиданти

Тиквата е изключително богата на витамини, сред които най-важен е витамин А, получен от бета-каротин – пигментът, който придава на тиквата характерния ѝ оранжев цвят. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който подпомага зрението, имунната система и здравето на кожата. Той също така играе роля в борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да ускорят стареенето.

Освен витамин А, тиквата съдържа значителни количества витамин С и Е, както и различни минерали като калий, магнезий и желязо, които допринасят за поддържането на здравето на сърцето и костите.

2. Полезна за здравето на очите

Тиквата е истинска суперхрана за очите. Витамин А, който се съдържа в нея, е ключов за поддържането на добро зрение. Недостигът на този витамин може да доведе до дегенерация на ретината и нощна слепота. Според проучвания, бета-каротинът, открит в тиквата, може да намали риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта – състояния, които засягат милиони хора по света.

3. Подобрява имунната система

Една от най-големите ползи от тиквата е нейният положителен ефект върху имунната система. Витамин С и бета-каротинът стимулират имунния отговор на организма, като помагат на тялото да се бори с инфекции и вируси. Редовната консумация на тиква през есенния и зимния сезон може да бъде отличен начин за поддържане на силна имунна система, особено в периоди на повишена заболеваемост.

4. Помага за контрол на теглото

Тиквата е нискокалорична храна, богата на фибри, което я прави отличен избор за хора, които искат да контролират или намалят теглото си. Фибрите помагат за усещането на ситост, като забавят храносмилането и регулират кръвната захар. С 90% водно съдържание и едва около 26 калории на 100 грама, тиквата е чудесна добавка към диети за отслабване, без да натоварва организма с излишни калории.

5. Подобрява здравето на кожата

Тиквата не само действа благоприятно отвътре, но може да бъде полезна и за кожата ви. Витамините А и С помагат за поддържането на здрав и сияен тен. Антиоксидантите в тиквата се борят със свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Можете дори да използвате тиквата като съставка в домашни маски за лице, за да се възползвате от хидратиращите ѝ свойства и за да придадете свежест на кожата си.

6. Подпомага храносмилането

Богатото съдържание на фибри в тиквата подпомага здравето на храносмилателната система. Фибрите улесняват движението на храната през червата и спомагат за предотвратяването на запек. Освен това, консумацията на храни, богати на фибри, е свързана с намаляване на риска от развитие на чревни заболявания като синдром на раздразненото черво и дивертикулоза.

7. Регулира кръвното налягане

Тиквата е богата на калий, който играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Консумацията на храни с високо съдържание на калий може да помогне за намаляване на риска от хипертония и сърдечни заболявания. В комбинация с ниското съдържание на натрий, тиквата е отличен избор за поддържане на здраво сърце и добро кръвообращение.

8. Помага за добър сън

Тиквените семки съдържат триптофан – аминокиселина, която е предшественик на серотонина и мелатонина. Тези два хормона играят ключова роля в регулирането на съня и настроението. Консумацията на тиквени семки или тиквено масло вечер може да подобри качеството на съня и да ви помогне да се отпуснете след напрегнат ден.

9. Намалява възпаленията

Тиквата е естествено противовъзпалително средство, благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти. Тези вещества помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които често са причина за хронични заболявания като артрит, диабет и сърдечни проблеми. Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържането на добро здраве и да намали риска от възпалителни заболявания.

10. Помага за стабилизиране на кръвната захар

Тиквата е подходяща храна за хора с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на фибри в тиквата помагат за по-бавното разграждане на глюкозата и предотвратяват резки скокове в нивата на кръвната захар. Тя може да бъде включена в менюто като част от здравословен режим за управление на кръвната захар.



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна регистрира марката Международен балетен конкурс

Община Варна успешно регистрира марката Международен балетен конкурс към службата на Европейския съюз за интелектуална собственост през месец септември 2025 г. Още от миналата година дирекция „Култура и духовно развитие“ започна работата по защита на търговската марка в службата на ЕС след положителното  становище на Министерство на културата и на 25..

публикувано на 18.11.25 в 18:00

Цветан Момчилов с музикална работилница с "пеещи" плодове и зеленчуци

Интерактивна работилница ще представи от 16 часа на 20 ноември, четвъртък, музикантът Цветан Момчилов. Мястото е културното пространство "РеБонкърс" във Варна. Той ще покаже на деца и родители как да направят  цифрови музикални инструменти от плодове и зеленчуци с помощта на иновативното устройство - Playtronica. "Пеещите" плодове и зеленчуци..

публикувано на 18.11.25 в 14:40

Курсанти от Морското училище във Варна поеха управлението на учебното заведение за ден

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна проведе традиционния Ден на курсантското управление. На официалната церемония началникът на училището, флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов, предаде сабята - символ на властта, на курсант-мичман Виктор Ценов, който за един ден пое ръководната длъжност. Този ден се превърна в една добра..

публикувано на 18.11.25 в 14:30

Коледна градинка "Чаталджа" отваря врати тази събота

Тече усилено подготовка за Четвъртото издание на Коледна градинка "Чаталджа". Официалното откриване е на 22 ноември от 11 часа, съобщи за Радио Варна организаторът Даниел Стефанов. Съобразяваме се с колеги от други страни, като по това време на годината в редица европейски столици откриват коледни базари, допълни Стефанов.    И тази година на..

публикувано на 18.11.25 в 10:20

18 ноември - Европейски ден на осведомеността за антибиотиците

Европейският ден на осведомеността за антибиотиците се отбелязва  от 2008 г. по инициатива на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Целта му е повишаване на осведомеността за заплахата от антибиотичната резистентност и значението на разумната употреба на антибиотици. Данните потвърждават, че в целия Европейски съюз броят на..

публикувано на 18.11.25 в 08:11

Лесна работа: Стига да искаме

Днес имам две кратки истории. Те могат да се подредят в различни класации. Примерно: колко изобретателни сме ние - българите, колко мотивирани можем да бъдем, как сме в състояние да сътворим чудеса от храброст по пътя към някоя заветна цел... Всеки може да продължи класацията както намери за добре. Ноември е. Нямаше как да не се сетя за тези..

публикувано на 17.11.25 в 17:30

Потребителската кошница на едро върви нагоре

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че цените на едро на маслото, млякото и млечните продукти са отбелязали понижения през последната седмица. Заради сезонното поскъпване на някои плодове и зеленчуци обаче, така наречената потребителска кошница по цени на едро е надхвърлила 100 лева, предаде БНР. През изминалата седмица са..

публикувано на 17.11.25 в 12:49