Гергана Драгнева (Geri the Geri) е едно от лицата на Варна, които често можем да видим на различни културни събития в града. Самата тя е артист, но нейните произведения са предназначени да галят небцата и да стоплят душите на хората. Неависимо дали е зад щанда на фууд кемпера Capibara, или е в импровизирана полева кухня, тя винаги е в центъра на събитията, близо до хората. Мисията на Гери е да промени представата за уличната храна, издигайки я на по-високо естетическо и вкусово равнище, като предлага качествена прясна авторска храна, приготвена изцяло на място.
Любовта на Гери към кулинарията се заражда още в ранна възраст, но когато една случайност я отвежда в Лондон преди няколко години, тя се сблъсква с магията на уличната храна и в нея открива един нов свят. Попада на най-подходящото място - Брик Лейн. Емблематичната улица в Източен Лондон е известна с богатата си културна история, оживеното улично изкуство и разнообразната кулинарна сцена. Районът е сърцето на британската бангладешка общност в града и предлага много международни кухни, винтидж магазини, пазари и културни места.
"Там прекарах две години и половина - спомня си Гери. - Работех в нещо като стар вагон, който се нарича кабуз (англ. caboose) - при старите влакове това е бил последният вагон, предназначен за персонала на влака - с кухня, място за почивка и т.н. Това беше първото ми работно място в Лондон, като точно зад мен имаше произведение на уличния артист Банкси!"
На това специално място Гери приготвя барбекю в американски стил - всяка нощ месото се опушва в продължение на 12 часа, за да е готово за следващия ден. Екипът се състои от двама души, като всичко, което предлагат, включително и киселите краставички, приготвят на място.
В търсене на по-добри условия Гери започва работа като помощник-готвач в един ресторант в Сохо, където по-късно става и главен готвач, но любовта ѝ към уличната храна и култура я връща отново на Брик Лейн, този път в известния ню джаз бар Ninety One Living Room.
"Екипът на този лайв бар организира световноизвестния Brick Lane Jazz Festival, а в самото заведение почти всяка вечер имаше музика на живо - споделя Гери. - Там кухнята е открита, така че докато работя имах възможността да наблюдавам и какво се случва на сцената. Но най-хубавите спомени остави контактът ми с всички тези световни артисти, за които готвех всяка вечер преди участието им. Незабравимо!"
Но идва моментът, в който Гергана Драгнева е на кръстопът: дали да приеме поредното предложение за развитие и да отговаря за още една кухня, или да се прибере в България.
"Осъзнавах, че ако приема, може би никога нямаше да се върна в България. А семейството, приятелите, природата, морето, бяха започнали да ми липсват наистина силно. Като добавим към това и желанието ми да създам нещо подобно на родна земя, везните се наклониха към решението да се прибера."
И така, след 5 години в Лондон и натрупан солиден опит, Гери се завръща във Варна с идеята да приложи тук наученото. Открива огромни разлики.
"Замразената храна не е улична храна - категорична е тя. - За мен уличната храна не е просто бързо хранене, каквато е представата тук. Тя е много повече - може да е двигател на общността и допълнение към градската култура и изкуство. Но едно е много важно: уличната храна трябва да е качествена. Това е и моята концепция за улична храна: всичко да е приготвено на място с качествени продукти, да е прясно и вкусно."
Това свое виждане Гергана Драгнева въплъщава в Capibara - кемпер, оборудван с кухня, където се приготвя винаги прясна качествена храна.
"Работим върху този проект от година и половина заедно с Евгени Никитин. Основната ни цел е да предоставим на хората различно изживяване, да създадем приятна атмосфера, където храната и културата си подават ръка. Горда съм, че това лято Capibara беше част от уважавани фестивали като Международния джаз фестивал "Варненско лято" и "РАДАР", както и редица други културни събития. Благодарение на малкия ни сплотен екип нещата се движат по план. Колкото до рецептите, всички са мои авторски и са непрекъснато в развитие - например тестото, което приготвям, досега е претърпяло над 40 промени. Основният ни продукт се казва сандос - представлява неаполитанско тесто, сгънато на две, изпечено на 400° С. След това се отваря и се пълни с различни пълнежи - един от тях е дърпано пилешко месо."
Съвсем скоро Capibara ще си има собствен двор в сърцето на Варна, където изкушените от вкусната храна ще могат да ѝ се насладят в приятна атмосфера, гарнирана с културни събития и хубава музика. А целия разговор с Гергана Драгнева слушайте в началото на статията.
Храната е гориво за вашия организъм. Тя дава енергия през деня и помага да се избегне спад в силите. Но не всички продукти са еднакви — някои наистина дават тласък на жизненост, докато други, напротив, отнемат сили. Правилната храна е способна не само да даде бърз прилив на енергия, но и да помогне за поддържането на стабилното ѝ ниво през целия ден,..
В последните дни научните институти в цял свят, включително и Геомагнитната обсерватория в Панагюрище към БАН, отчетоха именно такава екстремна буря от най-висок клас. Ето какво означава това и какви могат да бъдат последствията: Ефекти върху здравето Според геофизици и лекари магнитните бури влияят най-силно върху хора с по-чувствителни нервни..
На 15 ноември започва постният период преди празника Рождество Христово. Според богослужебния устав на Българската православна църква, Рождественският пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Рождественският пост е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия)...
Балчишкото село Сенокос е отново в безводен режим, втори ден и без отговор защо. Това коментира кметът на селото Красимир Георгиев. Нямаме никакви надежди скоро да имаме вода, казва той. През лятото проблемът е постоянен, припомня той, но подчертава, че поне са уведомявани и знаят причината, докато сега са в пълно неведение. Георгиев е оптимистично..
От неотложен ремонт се нуждае училището в село Черковна - първото българско училище във Варненска област. То е основано преди 184 години от Райко Блъсков, а днес проблемът с покрива унищожава експонатите, които се съхраняват вътре, под риск е и самата сграда. Жителите на Черковна се гордеят с тази сграда, запазена и поддържана през годините. Те са я..
На 14 ноември Църквата възпоменава свети апостол Филип, свети благоверни цар Управда-Юстиниан и свети мъченик Константин от Идра. Свети апостол Филип е един от 70-те апостоли Христови. Заради благочестивия си живот той бил избран за дякон и се трудил редом със свети архидякон Стефан. По време на гонението на Йерусалимската църква, проповядвал..
Участък от улица "Константи Павлов" е в лошо състояние. В Община Варна е внесена подписка с искане за ремонт. Това каза Пенка Пенева, живееща в района. Тя посочи, че и се налага да сменя колелцата на детските колички на четири месеца. Този участък ще бъде предложен за включване в капиталовата програма за спешни ремонти, каза зам.-кметът Димитър Кирчев...