Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

​Връзката Държава гражданин може да бъде подобрена с инструмента на информационните технологии


​Връзката Държава гражданин може да бъде подобрена с инструмента на информационните технологии  според IT ентусиастите от платформата Общество.бг  Петко Циков, Жоро Пенчев и програмистите въвлечени в няколко различни проекта свързани с платформата obshtestvo.bg проделеят себе си като независими създатели на електронни инструменти за бърза и удобна връзка между държавата и гражданите.


От години се говори за електроно правителство. В предпоследния служебен кабинет - този на Марин Райков даже имаше министър на електронното правителство, такова обаче е трудно да кажем, че вече съществува споделят от "Общество.бг"

Младите програмисти вярват, че високите технологии и достъпът до отворени данни, както и софтуеъра с отворен код приложен в държавното упрваление могат да запълнят скъсването на връзката държава-гражданин.


 „Общество.бг дава структура, юридически гръб и ресурси на всеки, който има желание да подобри средата около себе си“
казват те и допълват, че с тези свои ентусиастки усилия искат да " проправите път към една по-комфортна България, в която няма да се губят усилия в бюрокрация.  Не е редно в 21 век отношенията гражданин-държава да минават през това гражданинът да бъде разкарван като свързащо звено между държавни институции, които би трябвало да комуникарат електронно помежду си казват Петко и Жоро. Дават примера със свидетелството за съдимост,  което гражданинът чака да получи от едно гише, за да го занесе физически до друго такова  и на практика свързва две държавни служби за сметка на самия себе си, своето работно или свободно време. "Вцялата плетеница от Кодекси, закони, правилници, директиви, тълкувателни решения и прочее /които и за два живота не можеш за изчетеш и за вечност не можеш да разбереш/ ни трябва електронно "Упътване за граждани", и то във формат, който е удобен за ползване. Това значи, че до нужното ти правило трябва да можеш да стигнеш с няколко лесни клика, а с още един - влизаш във форум, в който можеш да го обсъждаш с други заинтересовани, в това число и с отговорни представители на държавата. " Такава е амбицията на Общество.бг - да създадат тези инструменти.


За целта трябва да се поведе битка държавните институции да улеснят достъпа до данни и да залегне културата на отворените данни. Хората от платформата Общество.бг са направили постъпки за достъп до отворените на хартия данни на Народното събрание, а по-късно са подали и жалба в съда за мълчалив отказ. Съдът е уважил жалбата им за мълчаливия отказ.


Младите специалисти не са се отказали и от това да търсят срещи с представители на държавата и са оптимисти по отношение на екипа на вицепремиер Румяна Бъчварова, с която са се срещнали.

В списъка им с най-активни проекти влизат:
·   Следи парламента <http://www.obshtestvo.bg/project/openparliament.html>
·   Pitaigi.bg <http://www.obshtestvo.bg/project/pitaigi.html>
·   Grada.me <http://www.obshtestvo.bg/project/gradame.html>
·   RE:CYCLE <http://www.obshtestvo.bg/project/recycle.html>
·   Опознай депутата <http://www.obshtestvo.bg/project/knowyourmp.html>
·   Howto.bg <http://www.obshtestvo.bg/project/howto.html>
·   Обществени Известия <http://www.obshtestvo.bg/project/alerts.html>

Младите IT специалисти вярват, че гражданското общество може да бъде подобрено чрез новите технологии - от следенето на язовирите, през спасяване на котенца от дървета, до  през подобряване на UX-a на президенстския/правителствения сайт
Те мислят и че в крайна сметка новите технологични инструменти могат да създадат и поощрят раждането на гражданина, който няма да хаби усилия в това да бъде активен. Най-важното според тях е да е улеснена обратната връзка, възможността да се подават сигнали за нарушения и това ще доведе до повишаване на  гражданската активност.

Целият разговор на Ирина Недева с Петко Циков и Жоро Пенчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54