Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За тайната на ръчно изработените сладки по бабини рецепти

Шекерджийница на Самоводската чаршия във Велико Търново връща вкуса на миналото

Нели Бончева
Снимка: Здравка Маслянкова

Животът има своите малки сладки изкушения и в прекия, и в преносния смисъл. Спомнятe ли си захарните пръчки от детството и ръчно свитите бонбони? Има ги и днес.

Един от майсторите, който ги прави по старите бабини рецепти, е Нели Бончева, майстор на Самоводската чаршия във Велико Търново. Тя е габровка, омъжила се за търновец. Влюбила се в старопрестолния град и останала, а вече 15 години в шекерджийницата й може да пийнете кафе на пясък и да засладите с автентичен пестил, фонданени близалки, сечени ръчно приготвени бонбони и естествено - бялото сладко, което традиционно се поднася с лъжичка в чаша вода. Стар радиоапарат, работещ и до днес, е част от интериора в шекерджийницата.

Нели работи там с брат си и дъщеря си, които са сладкари. Помага и племенникът й, който има майсторско свидетелство.  

"Нашата улица е на старите занаяти. И всички работилници са със старите си наименования – куюмджия, бакърджия, шекерджийница. Така са се казвали навремето. Това е останало. Това е автентичното, което искахме да запазим, както и атмосферата", разказва тя пред "Хоризонт".

Автентични са и рецептите. „Без сладко не може. Нашите неща, приготвяйки ги от захар, приготвени по този начин, който е бил навремето, са изключително вкусни", категорична е майсторката-сладкарка. Със захарта не бива да се прекалява, но по малко може, смята Нели Бончева.

Всичко в шекерджийницата се прави ръчно. При Нели Бончева няма машини. „Всичко на ръка. Бялото сладко на ръка се избива, фонданът за фигурките по същия начин, сусамките, халвата. Всичко на ръка го правим. Едно по едно. Бавничко, търпеливо и се получава.“

Според Нели Бончева, в опит да забавят темпото, хората се обръщат назад във времето – било за дрехи или пък за ръчно изработени бижута. „Нашите сладки неща, на медникаря, тъкачката – ръчно изтъканите черги. /…/ Може би осъзнаваме качеството, осъзнаваме красотата, която е била. Виждаме я с друг поглед, може би.“

„Поне засега оцеляваме. С минусите, с плюсовете, с всичко – оцеляваме“ – така Нели отговаря на въпроса как оцелява дребният бизнес. 

Нели Бончева вярва, че всичко направено с любов, става красиво.

За сладкото в живота и занаята слушайте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Панагюрското съкровище като магия и шедьовър на тракийското изкуство

В Панагюрище започват 4-дневни тържества, посветени на 75-ата годишнина от откриването на панагюрското златно съкровище. На 5-и и 6-и декември ще се състои конференция, а кулминацията на програмата ще е на 8-и декември – това е денят, в който преди 75 години братята Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват тракийския шедьовър по време на..

публикувано на 04.12.24 в 06:34

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности" .  "Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в..

публикувано на 03.12.24 в 13:35

В Израел бе открита изложба с част от архивите на Кафка

100 годишнината от смъртта на световно известния писател Франц Кафка се отбелязва в три големи библиотеки в света които разполагат с части от архивите му. В Оксфорд и в Германия изложбите бяха открити на шести юни – датата, на която е починал. В националната библиотека на Израел тя се открива чак сега заради войната. На пресконференция..

публикувано на 03.12.24 в 13:33

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора .  Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни.  Тази есен е бил..

публикувано на 02.12.24 в 14:07

Българското политическо меню

Oops!…They Did It Again! След поредното председателско фиаско в депутатските ясли, над които грее призрака на миналите Коледи, че и на една петолъчка, не ни остава друго, освен да си плюем в пазвите (за по-суеверните) или горещо да се помолим (за вярващите). Барем се сдобием с насъщния политик, а Бог прости нам глупостта ни,..

публикувано на 01.12.24 в 22:49

Елтън, Джон, Йоко и белите орхидеи. Приказка за музиката и семейството

Цялата история за Елтън, Джон и Йоко чуйте в звуковия файл.

публикувано на 30.11.24 в 13:22

Да бъдеш или да не бъдеш… помилван?

Това е и хотелът, в който стаи се превръщат в команден център за екипа на президента Доналд Тръмп, който търси начин да обърне изхода от изборите през 2020 г., спечелени от Байдън. След помилването си Пийч и Блосъм се връщат в Минесота и ще са вдъхновение за следващото поколение агрикултурни специалисти. В началото на..

публикувано на 29.11.24 в 23:07