Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Николай Тулешков: Най-вероятно Митхад паша е пратил Кольо Фичето в Париж

Няма истина в тази история, категоричен е писателят Димо Райков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не по молба на френските власти, а най-вероятно Митхад паша е изпратил Никола Фичев в Париж, за да помогне за възстановяване на катедралата „Света Богородица“. Това заяви пред БНР арх. Николай Тулешков, изследовател на делото на Кольо Фичето.

„Действително в Преображенския манастир ми бе разказана тази история, според която в основата на храма се появили някакви подпочвени води, които започнали да рушат основите и интериорите. Правени са опити за изолация, но нищо не се е получило. Тогава Митхад паша, който е френски възпитаник, в разговор или кореспонденция със свои близки, съпричастни на проблема, е говорил за това, че Никола Фичев е много опитен в тази дейност майстор“, каза арх. Тулешков в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Заради големия му опит Митхад паша изпраща Кольо Фичето с „Ориент експрес“ в Париж. Първо майсторът изследвал какъв е проблемът, прихванал тези подпочвени води и дори бил направил някаква малка чешмичка, преразказа легендата професорът.

„Не мога обаче да гарантирам, че всичко това е 100 процента истина“, подчерта той. 

Съмнения в истинността на историята изрази от своя страна писателят Димо Райков, който от години живее и твори в Париж.

„Сто пъти съм ходил, питал съм и във Франция, и в Брюксел, няма такова нещо. Хората ми се изсмиват. Но щом е нужно за самочувствието на нашенеца, нямам нищо против, нека да се пише, нека да се радват на тези неща“, каза Райков. Той допълни, че ремонтът на „Нотр Дам“ може да отнеме 30 години.

„Нека да не плачем на чужд гроб. Французите са такива хора, че възкръсват и от нищото“, каза още писателят. 


Подробности можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сказание за Кольо Фичето и Нотр Дам

Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги разказва пред арх. Николай Тулешков как майстор Колю Фичето спасява от разрушение катедралата "Света Богородица” в Париж – гордостта на цяла Франция. „Било е по времето,..

публикувано на 16.04.19 в 08:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни ...

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за..

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха..

публикувано на 26.05.24 в 05:10