Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 констатира увеличено напрежение в търговията, но не призова да бъде намалено

Договорено е до края на 2020 г. да бъдат затворени пролуки в регулациите, позволяващи на интернет гиганти да плащат ниски данъци

| обновено на 09.06.19 в 20:09
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 подчертаха днес, че напрежението в геополитиката и търговията се е засилило, което повишава рисковете пред ускоряването на световния растеж. Те обаче не призоваха за решаване на задълбочаващия се американско-китайски конфликт, предаде Ройтерс.

Световният растеж изглежда се стабилизира и се очаква да се съживи умерено по-късно тази година и догодина, се посочва в комюникето на финансовите министри след приключването на срещата им в японския град Фукуока. Централният банкер на Германия Йенс Вайдман каза след срещата, че търговският спор между САЩ и Китай може да намали световната търговия с 1 процент в средносрочен план.

След трудни преговори, при които на ръба бе избегната възможността да няма финално комюнике от срещата на финансовите министри и централни банкери в японския град Фукуока, те потвърдиха езика от Буенос Айрес миналия декември, хладно подкрепящ базирана на правила многостранна търговска система.

„Глобалният ръст изглежда се стабилизира и общата прогноза е да се вдигне умерено по-късно тази година и през 2020 г.“, се посочва в комюникето.

„Но ръстът остава нисък и остават рисковете да се тръгне надолу. И нещо по-важно – търговското и геополитическо напрежение се интензифицират. Ще продължим да обръщаме внимание на тези рискове и ще имаме готовност за бъдещи действия“, се добавя в него.

Финансовите лидери на Г-20 се споразумяха до края на 2020 година да създадат общи правила, които да затворят пролуките в регулациите, използвани от интернет гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“ за намаляване на корпоративните данъци.

Новите правила може да означават по-голяма данъчна тежест за многонационалните компании, но същевременно ще направят по-трудно за страни като Ирландия да привличат чужди инвестиции с обещание за много ниски корпоративни данъци.

В комюникето има и още обещание за увеличаване на прозрачността на дълговете, както от страна на кредиторите, така и на кредитополучателите, да се работи за по-устойчиво развитие на инфраструктурата. Този текст адресира притесненията, че китайската инициатива „Един пояс, един път“ може да вкара бедни страни в дългове, които те не могат да платят, посочва Ройтерс.

От комюникето отпадна текст за „признаване на належащата нужда от разрешаване на търговските напрежения“, който бе предложен в проекта и по него имаше дебати в събота.

Той е отпаднал по настояване на САЩ, съобщил източник на Ройтерс. Според агенцията това показва желанието на Вашингтон да не среща пречки, докато увеличава митата за китайски стоки. В текста се посочва, че задълбочаващият се търговски конфликт между САЩ и Китай наранява глобалния икономически растеж.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж.

"Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове"

Лагард заяви, че е подчертала, "че първи приоритет трябва да бъде разрешаване на текущите търговски напрежения“.

Друг фокус на срещата бяха предизвикателствата, породени от застаряването на населението, което е особено голям проблем в Япония, водещ до нарастващи разходи за здравеопазване и недостигът на работна ръка.

Домакинът на срещата на Г-20 - японският финансов министър Таро Асо, изтъкна, че проблемът със застаряването трябва да се адресира, докато една страна е богата, защото впоследствие ефективните мерки стават невъзможни.

По оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до 2050 година в света ще има над 2 милиарда души на възраст над 60 години, което е удвояване на това население спрямо 2017 година.

Срещата на финансовите министри е подготовка за лидерската среща на Г-20, която трябва да се състои в края на месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“...

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46