Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авигдор Либерман - един от най-спорните политици в съвремието на Израел

Авигдор Либерман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Авигдор Либерман е един от най-спорните и най-скандалните политици в съвремието на Израел. Той мина през много етапи на приятелство и на раздели с министър-председателя Бенямин Нетаняху. Отказът му да влезе в правителството на Нетаняху, което доведе до разпадането на Кнесета, и преизбирането му, произтича от желанието му да се избегне ултраортодоксална коалиция“. Това коментира в предаването „12+3“ журналистката Весела Райчинова.

Авигдор Либерман е политикът, който се превърна в препъни камъкът при създаването на новото израелско правителство след изборите на 9 април. Тогава всички очакваха Нетаняху да състави кабинет, но това не стана заради позицията на Либерман.

„Това, което го извежда на преден план и в политиката, и сред обществото, е, че част от Израел „ненавижда“ премиера, защото го смятат за виновен за редица кризи, а в лицето на Либерман виждат спасител“.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нови избори в Израел

В Израел ще се проведат нови парламентарни избори на 17 септември. Кнесетът гласува тази нощ за насрочването им и одобри разпускането си. Инициативата, приета със 74 гласа "за" и 45 "против", е на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху...

обновено на 30.05.19 в 10:38
Авигдор Либерман - лидер на „Израел Бейтану“ („Нашият дом Израел“), който блокира сделката за коалиция, говори в Кнесета.

Израел с една стъпка по-близо до предсрочни избори

Израел направи крачка към предсрочен вот, след като законопроект за разпускане на парламента мина в ранните часове днес на първо четене, макар че в страната имаше общи избори миналия месец, предаде АФП. Кнесетът гласува с 66 срещу 44 гласа в..

публикувано на 28.05.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това,..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки..

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ,..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му..

публикувано на 08.09.24 в 06:57