Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Ново село се заканват с бунт заради замърсяване на Стара река

Снимка: Кремена Данева

Жители на пловдивското село Ново село се заканват да излязат на бунт заради периодично замърсяване на Стара река, която минава през селото.

При последното изпускане на химически вещества във водата са отровени тонове риба, засегнати са и зеленчукови насаждения.

Преди дни водата в рибарниците на Асен Георгиев се оцветила в синьо, а голяма част от рибата измряла. Стопанинът разказва, че това се случва често, от доста време:

„Доста време става тия мръсотии текат, но от време на време идва вода, която се изпускат някакви химикали, всичко се изхвърля в реката, пречиствателната не хваща нищо. И цялото село е в някакви миризми. Просто е ужасно.“

Кметът на Ново село Тодор Атанасов многократно е сезирал контролните органи, но проблемите продължават.

„За мен някой институции не искат да си свършат работата. Тази вода, която трови и мирише страшно, се замърсява от 2-3 предприятия по-нагоре. Цялата флора и фауна край реката е отровена. Мирише страшно. Това става всяка седмица, през седмица.“

Жителите на селото са готови да се вдигнат на бунт. Твърдят, че замърсяването е заради неработещата пречиствателна станция в Кричим.

Кметът Атанас Калчев призна, че проблем има:

„Пречиствателната станция е била, меко казано, затруднена да поема количеството вода, която навлиза в нея.“

Пречиствателната станция се стопанисва от ВиК Пловдив.

От районната екоинспекция са констатирали, че тя „работи с нарушен технологичен режим, а в точката на заустване водата е видимо непречистена и с неприятна миризма“.

На община Кричим и ВиК са издадени предписания до един месец нередностите да бъдат отстранени. Срокът изтича в края на следващата седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически маршрути, които не са поддържани, както и да създаде нови . "Поставихме указателни табели по..

публикувано на 11.10.24 в 07:14
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на българския владетел. Неизвестни факти от живота на цар Самуил бяха представени на конференция Важен..

публикувано на 10.10.24 в 09:06

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света , открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

Яна Алексиева: "Училище за надежда" е филм и за съвременните будители

На 1-ви ноември в кината тръгва филм за едно необикновено училище , в което детските мечти се сбъдват.   Идеята за  "Училище за надежда"  е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището във великотърновското село Русаля за деца в неравностойно положение -  бившите актьори Анимари Димитрова и Златко..

публикувано на 08.10.24 в 18:58

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина в София

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина "Росна китка" в София. Той е посветен на Европейския ден на спорта в училище и е традиционен за детската градина. Присъстваха и официални гости : Александър Иванов – заместник кмет на Район Искър в отдел образование и екология, Кета Радилова и Гергана Йорданова– представители на..

публикувано на 07.10.24 в 11:48
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05