Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран увеличава нивото на обогатяване на уран

| обновено на 07.07.19 в 20:31
Абас Аракчи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички мерки, предприети от Иран за отказ от негови задължения по международното споразумение за ядрената му програма, са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти. Това обяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. "Германия, Франция и Великобритания няма да решат сами проблема около ядрената програма на Иран. По-добре би било, ако те заедно с Русия и Китай вземат инициативата в свои ръце". Това мнение изрази ръководителят на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността Волфганг Ишингер в интервю за германския новинарски портал t-online.de. Той подчертава, че все още е възможно да се намери изход от кризата, но главният проблем е, че "за съжаление между Иран и САЩ няма контакти".

Иран обяви, че от днес в рамките на часове ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени от ядрената сделка, предаде Ройтерс. Това заяви иранският заместник външен министър Абас Аракчи, който е и главен преговарящ за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че европейците са се провалили в ангажимента си към международния Съвместен всеобхватен план за действие, който ограничи ядрената програма на Иран през 2015 г.

„Техеран даде достатъчно време на дипломацията и прекратяване на ангажименти по сделката не е нарушение на пакта“, подчерта Аракчи.

Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по сделката на всеки 60 дни. 

В отговор на икономическите санкции от Съединените щати миналата седмица Техеран увеличи запасите си от нискообогатен уран над допустимите 300 килограма. 

Европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., все още не са предложили на Иран начин да избегне икономическите санкции, наложени от американския президент Доналд Тръмп.

В разговор с френския си колега Еманюел Макрон вчера иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да спаси ядреното споразумение и да поднови преговорите, включително със САЩ. Предварително условие за това обаче е отмяната на всички санкции, подчерта той. 

Вашингтон отхвърля подобен вариант.

Европейският съюз решително призова Иран да се откаже от действията, които биха подкопали важната ядрена сделка от 2015 г., и заяви, че поддържа връзка с другите страни по споразумението и може да създаде обща комисия за разглеждане на проблема, предаде Ройтерс. 
"Изключително сме обезпокоени от съобщението на Иран, че е започнал да обогатява уран над ограничението от 3,67 процента", се казва в изявление на Мая Кочиянчич – говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Рухани, президент на Иран

Хасан Рохани: Иран ще увеличи обогатяването на уран след 7 юли

Иран ще увеличи обогатяването на уран над лимита от 3,67% след края на седмицата (след 7-и юли), заяви в сряда иранският президент Хасан Рохани. Потвърждавайки предишни информации, Рохани отбеляза, че страната ще обяви допълнителни мерки за..

публикувано на 03.07.19 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил,..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан...

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района..

публикувано на 19.05.24 в 20:19