Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: За геноцида в Сребреница точката е сложена, но помирението още е далече

Поуката от 1995-а е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това

Татяна Ваксберг
Снимка: БГНЕС, архив

За голямо престъпление в Сребреница през лятото на 1995 г., което бе обявено за геноцид, точката е сложена, което е рядък случай. Под точка разбираме, че то е наречено геноцид от всепризнат орган на ООН. За Сребреница нещата са съдебно изчерпани, политически също. Това каза пред БНР журналистката от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг, отразявала съдебните процеси в Хага срещу военнопрестъпниците, автор на книги и филми за бивша Югославия и Слободан Милошевич.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя разказа как преди 24 години се е разбрало за престъплението в Сребреница, където под блокада са живели над 8000 души – босненски мюсюлмани, и как се е стигнало до признаването му за геноцид през 2003 г.

„Новината, която тогава дойде, е, че анклавът е превзет и част от хората липсват, а не че има геноцид… Как разбрахме, че всичко това се е случило? В тази история има двама герои - единият е журналист, а другият - следовател. Журналистът се казва Дейвид Роуд, тогава работи за „Крисчън сайънс монитър“ и в последствие разказва как чува в ООН държавният секретар Мадлин Олбрайт, която казва: „Нашият сателит мина веднъж над тези места и видя големи групи от хора на поляни, когато мина няколко часа по-късно, тези хора ги нямаше. Въпросът е къде са.“

Тогава Дейвид Роуд с преводач, с полузаконно право да пребивава там, се озовал на това място и започнал да търси местата, които е видял на картата от сателита. Намерил странни неща на странни места.

Следващият човек, който прави подобна стъпка, е следователят на трибунала за бивша Югославия Жан-Рене Рюез, французин, бивш полицай от Ница. Той отива на място, без да има никакъв практически опит, никакъв мандат и защита, тъй като трибуналът тогава няма мандат да действа на територията на страните, където са се случили престъпленията. Той се озовава там с друг екип от ангажирани хора, които предприемат на своя глава разкопки, докато не откриват първите масови гробове.

Татяна Ваксберг посочи, че остава на мнението си от 2011 г., че помирението в Босна остава все така далече.

„Много е трудно да се промени верният отговор. Защото Република Сръбска в Босна продължава да е земя, родена от геноцида. Възникването на Република Сръбска, населена предимно с етнически сърби, е резултат именно от тази война. Сребреница е място, където не живеят мюсюлмани, там живеят сърби. Причината те да живеят там е тази политика. Водена от Радован Караджич и от Ратко Младич с 6-те стратегически цели на сръбския народ в Босна. Това е исторически факт, с който целият народ на Босна продължава да живее“.

Според Татяна Ваксберг поуката от Сребреница е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07