Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: НАП трябва да осигури на гражданите безплатна проверка на всичко, свързано с изтеклите данни

Вени Марковски
Снимка: личен архив Вени Марковски

„Проблемите около хакването на НАП не са един и два, а (много) повече. Какво да правим?“ предупреди в блога си Вени Марковски, ключова фигура от прохождането на интернет у нас и съосновател на първото Интернет общество, който днес е едно от утвърдените имена в световното IT пространство.

Според Марковски проблемите са поне 3 - самият пробив, реакцията на НАП, използването на изтеклите данни:

„Всички са важни. Важно е да се знае, че се е случило. Важно е да се разбере как точно се е случило. Важно е да се вземат мерки да не се повтарят подобни изтичания на информация. Важно е да се научат държавните институции да знаят как да реагират в подобни случаи, защото тепърва ще има и други такива случаи. Колкото и да се защитават институтите, хакването на компютърни системи е непредотвратимо. И е важно да се знае какво може да се случи на хората, чиито данни са откраднати“, каза Марковски в интервю за БНР.

„Трябва да знаем, че медиите също са много сериозно отговорни за изтичането на информацията, тъй като се оказа, че когато човекът изпратил съобщението с връзка към уебсайта, на който са били поставени тези данни, за да могат медиите да ги свалят и да ги погледнат, този адрес е бил публикуван в телевизионните репортажи и съответно вече други хакери са ги видели“, припомни той в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и подчерта, че и прокуратурата е трябвало да заличи личните данни от публикуваните си материали.

„НАП трябва да предостави услуги на всеки български гражданин, чиито данни са във изтеклите масиви, да получава безплатна проверка на всичко, свързано с тези данни. Тя трябва да поеме заплащането на известяването през Търговския регистър, което е все пак някаква сума. Ако я умножите по 5 млн. души, ще се окаже, че са сериозни суми. Тя би трябвало да организира система за оповестяване, когато електронните адреси, ЕГН-та  и други лични данни изтекат в интернет“, убеден е Вени Марковски.

Той припомни, че и в САЩ е имало подобни пробив преди години и хакнатото държавното учреждение е наело частна фирма, която да извършва подобно оповестяване. 

Подробности по темата можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35