Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на изгряващото слънце съживява залязващото село Праужда

Един от светилищните комплекси на Белоградчишките скали се намира край селото

В белоградчишкото село Праужда на 24 август ще се състои първият по рода си у нас Фестивал на изгряващото слънце.

Малкото и почти обезлюдено балканско селце се намира в Западния Предбалкан, близо до границата със Сърбия.

Преди няколко години започва проучване на историята на селото, което се оказва с богато минало.

„Древното име на Белоградчик е слънчевият град. Древното име на Праужда от древната тракийска реч, е „изгряващото слънце“. От много населени места в близост до Белоградчик, това е единственото, където на хоризонта най-рано се показва слънцето, което е древният символ на траките, свързан с тяхната вяра и тракийски орфизъм“, обясни пред „Хоризонт“ историкът Емил Цанков, инициатор на фестивала.

Плочката от Праужда е уникална със своите символи, които имат своя аналог върху плочките от Градешница и Караново, подчерта Цанков предаването "Закуска на тревата". „И може би това е първообразът на най-древната ни писменост и аналог със символите от пещера „Магура“, където можем да видим и част от нашата азбука“, допълни той.

Целта на фестивала е да популяризира мястото с неговото минало, като се превърне в притегателен център за различни културни събития, свързани с древната ни история, подчерта Емил Цанков.

Праужда е енергийно място. В околностите на селото може да се види част от скалния комплекс Белоградчишки скали. „Един от светилищните комплекси, от десетките, в скалния комплекс Белоградчишки скали, е до Праужда. Там преди няколко години е открита и тази сакрална плочка“, допълни още Цанков.

Непосредствено над селото се намира планинският рид Ведерник, който също носи интересно значение – предполага се, че е бил смятан за древен резервоар на енергия.

Храмът в село Праужда носи името "Свето Възнесение Христово" и от запазен посветителски надпис е датиран към 1855 година. Силно впечатление прави многобройната каменна пластика отвън на стените - изобразени са хора, животни, цветя, кръстове и други символи. Горната част на фасадата е изографисана в синьо-червени орнаменти. Разкрита е и богомилска символика.

„Още на входа на храма е богът Слънце. На много малко места на православни храмове може да се види изобразен богът Слънце, както и част от планетите, а това означава, че древните (тъй като тези символи кореспондират със символите от Магура) са искали да предадат това знание на поколенията“, коментира историкът.

Местните жители са малко и по думите му подобен фестивал може да окаже животворно влияние на селото.

Още за фестивала слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08