Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е откриването на документалната фотоизложба на етнографа Мартин Кейниг

Снимка: БГНЕС


Днес от 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива документалната фотоизложба „Балканско ехо. ХХ век. Звуци и портрети от България”. Автор на фотосите е американският етнограф Мартин Кейниг. Изложбата включва 73 фотографии от 7 балкански държави, като най-много са снимките от България. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотов.

Утре в източното крило на "Двореца" Мартин Кейниг ще представи новия си колекционерски албум, включващ и два аудио диска с автентичен български фолклор.

Кой е Мартин Кейниг?

Мартин Кейниг - това е човекът, открил и записал преди половин век как младата певица от Смолян Валя Балканска изпява „Излел е Делю хайдутин”. Кейниг допринася българската народна песен да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2” като поздрав от планетата Земя към Галактиката. Връщайки се назад във времето, американският етнограф разказва, че се влюбил в България и българския фолклор още като ученик.

„Когато бях в гимназията, започнах да взимам уроци по народни танци. Това беше през 50-те години на миналия век. И в университета продължих да танцувам. Интересуваха ме балканските танци, а от тях най-много ме привличаха българските. Намирах музиката за особено интересна. Мелодиите са много лирични, нежни и те карат да се движиш. Харесваше ми синхронът с другите хора. Беше много въздействащо“, разказва той.

Мартин Кейниг пристига за първи път в България през 1967 година. Това е периодът на Студената война, но въпреки това младият американец получава разрешение от тогавашната власт да изучава на терен нашите народни ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на България. До 1979 г. се връща шест пъти. Записва песни, обичаи, инструментални изпълнения. А с фотоапарат и 16-милиметрова камера снима празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

„Когато дойдох за първи път в България, видях много различни неща. Всичко беше ново за мен. Аз започвах сутринта си с кисело мляко. Забелязах тези магазини, в които се продава само това. Още тогава се влюбих в българската храна. Тренирах с български ансамбъл, което е още един урок, който научих. Хората тук ме посрещнаха много гостоприемно, може би заради факта, че тук не е имало американци преди това. Те знаеха, че аз не говоря български. Знаех много малко думи, но те виждаха, че аз се старая да говоря български и че съм тук, не за да продавам нещо, което е свързано с Америка, а за да науча нещо, което е българско“.

Ценности и традиции

Разказва как осъзнал, че пред очите му се открива един „твърде привлекателен“ миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени обаче да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова снима и записва на магнетофонни ленти. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смит сониън”.

Благодарение на фотографа Иво Хаджимишев с творчеството на Мартин Кейниг се запознава и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя определя Кейниг с една дума – българофил:

„Той живее на един малък остров, недалеч от Сиатъл. Когато човек влезе в неговия дом, все едно влизаш в българска възрожденска къща. Всичко там е България“.

"Красивият разказ за българската душа"

"Красивият разказ за българската душа" - така в едно изречение вицепрезидентът Илияна Йотова определя изложбата, която се открива тази вечер в Националната художествена галерия "Двореца".

Изложбата е факт благодарение и на къртовския труд на фотографа Иво Хаджимишев, който е прегледал на 4000 снимки, за да избере най-добрите 73, които ще бъдат показани на българската публика.

“Толкова красиви български лица, толкова духовни лица, толкова български погледи, толкова излъчване, което никога повече не бях виждала и сигурно няма да видя в една черно-бяла фотография. Много типични образи. Това е нашата България. Това е българският корен“, разказа Йотова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски отрече България да се превръща в донор на Украйна

Тези пари няма да бъдат давани директно от страната ни на Украйна, а ще бъдат приспаднати от сумите, които България получава за предоставеното на Киев въоръжение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който коментира изразената от премиера Главчев позиция, че България отива на срещата на върха на НАТО с позиция,..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

Съдът отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков

Софийският градски съд (СГС) отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите (МФ) за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело".  Според съдия Иван Коев разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.  Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат..

публикувано на 05.07.24 в 14:15
Областна администрация-Варна

Освободени са двама заместник областни управители на Варненска област

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени заместник областните управители на Варненска област Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител Андрияна Андреева изразява своята благодарност за добрата екипна работа на досегашните членове на политическия кабинет. Служебният премиер е назначил Айрие Ибрямова за заместник областен..

публикувано на 05.07.24 в 13:58

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от..

публикувано на 05.07.24 в 13:47
Димитър Главчев

Главчев: На срещата на НАТО България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев: "Мисля наистина, тъй като стана въпрос в пленарната зала вчера, да предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник. Какво по хубаво от това? И това ще предложа, няма..

публикувано на 05.07.24 в 13:46
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Доган е в страхотна форма и единственият, и незаменим лидер на ДПС

Ще разсея спекулацията за ДПС. С д-р Ахмед Доган сме в ежедневна комуникация. Той се намира в страхотна форма и следи политическите процеси в България, Европа и света. Доган има много ясна представа в каква политическа криза в момента е демокрацията в страната. Това заяви в интервю пред БНР Валентин Тончев, депутат от ДПС и член на ЦОБ на..

публикувано на 05.07.24 в 13:37
Николай Марков

Николай Марков: Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов

Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов, за което се извинявам на всички хора, които са повярвали на идеята. Това заяви пред БНР бившият председател на ПГ на "Величие" Николай Марков,  Оказах парламентарната група на "Величие" да се управлява по телефона от Ивелин Михайлов  и зависими от него хора напуснаха групата по негови указания, за да..

публикувано на 05.07.24 в 13:33