Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени Начева: За момента нещата са овладени, но важно е да запазим солидарността

Жени Начева
Снимка: Архив

"Около 15 часа се очаква втори тир със защитни средства от Турция". Това съобщи пред БНР Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването. 50 хиляди броя високотехнологични защитни маски, 100 хиляди броя защитни очила, 100 хиляди броя лично предпазно облекло и 150 хиляди калцуни. 

"Вземаме всички мерки персоналът на здравните заведения да бъде осигурен", каза тя.

В предаването "12+3" по "Хоризонт" Начева уточни, че приоритетно те ще бъдат разпределени в лечебните заведения, в които има инфекциозни отделения, както и там, където има заразени с коронавирус и където има наблюдение на болни, които са с подозрение за заболяване.

Начева уточни, че тази сутрин в Белодробната болница в София са доставени 100 предпазни гащеризона, 300 маски, 100 калцуна, 50 очила - това са 50 комплекта предпазно облекло. По думите ѝ това е напълно достатъчно за извършване на дейността на медицинското заведение.

"Разширява се броят на местата, където се правят тестове за коронавирус и има достатъчно обучени специалисти, които да обработват тестовете и да диагностицират съответните резултати", категорично заяви зам.-министър Начева.

Според нея солидарността и липсата на паника ще помогнат за овладяването на ситуацията. Тя изрази благодарност на лекарите инфекционисти и на всички останали лекари, сестри и санитари, които са заявили желание да помагат в критична ситуация, каквато в момента не съществува, уточни тя.

"За момента нещата са овладени, но важно е да запазим солидарността", каза Начева.

Има 700 хиляди легла и още толкова могат да се осигурят, за прием и грижи на пациенти, добави тя. 

Във връзка със съмненията дали бюджетът на НЗОК ще издържи при случай на разрастване на епидемия от коронавирус, Начева заяви, че  Здравната каса разполага със средства в оперативния ѝ резерв, които са като буфер и при нужда могат да бъдат използвани.

Зам.-министър Начева отново призова да се спазват превантивните мерки, препоръчани от СЗО, за недопускане на драстично нарастване на случаите на зараза с коронавирус.

Нуждите на българския пазар от дезинфектанти са задоволени от български фирми, уточни тя и посочи, че започва производство на предпазно облекло от български фирми, пренасочили дейността си към здравната система.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Жени Начева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена

Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена. Създаването на правителство с третия мандат също е малко вероятно предвид предварителните заявки на партиите. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов преди заседанието на Националния съвет на "Да, България" - една от партиите в коалицията...

публикувано на 08.07.24 в 18:58