Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Собственичка на пекарна е пред фалит заради извънредното положение

При липса на работа и оборот малкото предприятие може да издържи най-много месец

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Здравка Йорданова е собственик на пекарна, която е спряла производство заради ограниченията в извънредно положение.

"Произвеждаме закуски и сладкарски изделия, но тъй като търговската ни част е голяма и вътре има маси за сядане, разбрахме, че не е препоръчително да влизат хората вътре да пазаруват при нас. Въпреки че взехме още отначало всякакви мерки, още преди извънредното положение - помещенията се миеха през няколко часа, работехме с ръкавици, въпреки това ни беше казано, че не можем да работим", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Здравка Йорданова.

Без да имат производство и оборот собствениците на пекарната трябва да платят наем, осигуровки и заплати.

"Един месец може би ще издържим, но ако това продължи повече от един месец, нашите сметки дори и да бъдат отложени, те се трупат, във времето те са дължими и би трябвало да ги платим. Така че, ако продължи още един месец, ще се наложи да обявим фалит, тъй като няма да можем да покрием дори и в разсрочване във времето всички сметки, които дължим към държавата и към работниците", допълни собственичката на пекарна. 

Три семейства се изхранват от дейността на пекарната. В момента работниците са в платен отпуск, след това ще бъдат в неплатен отпуск до момента, в който ще разберат дали могат да подновят дейността си.

"Разбираме се добре с хазяите. Казаха, че ще ни дадат отсрочка и намаляване на наема в рамките на този месец, в който няма да работим. За по-нататък не знам как ще се развият нещата", споделя притесненията си Здравка Йорданова.

Дори и с намален капацитет на работа, тя се надява да отвори пекарната в края на април.

"За съжаление, ние не сме такова производство - нямаме контакти онлайн с наши клиенти, продаваме закуски на място и нямаме сигурност, че всеки ден ще имаме поръчки от клиенти, на които бихме могли да доставим, така че работата ни се обезсмисля", казва още Здравка Йорданова, която се надява държавата да помисли за малкия и средния бизнес. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ се провежда концерт на японски барабани тайко. София, 8 октомври 2025 г.

Откъде идва интересът в България към далечна Япония?

Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..

публикувано на 14.10.25 в 11:12

Дом за възрастни в Монтана приветства първа столетничка

Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..

публикувано на 13.10.25 в 22:25

Излиза новият исторически роман "Деултум посреща Свирепия"

Утре е премиерата на новия исторически роман "Деултум посреща Свирепия". Събитието е от 18.30 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В момента предишният роман от поредицата - "Мистерии в Хераклея Синтика" , се превежда на 4 езика - френски, немски, английски и гръцки език.   В Деултум има амфитеатър, още не е открит и..

публикувано на 13.10.25 в 12:48

Биопроизводител: Орехът е един от най-ценните продукти на земята

Масло, тахан, брашно, крем за лице, дори оцет, както и… маджун от диня – това е продукцията на биопроизводителя Рашко Денев. В малката семейна работилничка работят той и съпругата му. Отглеждат 60 декара собствени орехови насаждения и 90 дка под наем . "Всички са био, нямаме право в стопанството да имаме и био, и не био." "Някога си..

публикувано на 09.10.25 в 07:03
Хераклея Синтика

Рекордно дълго археологическо лято на Хераклея Синтика

Рекордно дълго - половин година, продължи археологическото лято в района на античния град Хераклея Синтика . Освен планираните проучвания, имаше и извънредни, които получиха допълнително финансиране и много ценни резултати. Те се проведоха по трасето на разширявания вертикален газопровод в района на античния град. В края на миналата седмица..

публикувано на 07.10.25 в 12:00

платена публикация
Шестото издание на образователната кампания "Пресичам безопасно с TEDI" стартира от Велико Търново

24.9.2025г. – За първи път образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” стартира от Велико Търново. Шестото издание на инициативата бе поставено в основно училище "Патриарх Евтимий", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе..

публикувано на 06.10.25 в 16:15
Стефан Курдов

Стефан Курдов защитава правата на бездомните животни във Варна

От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул" с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов . Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120..

публикувано на 05.10.25 в 05:22