Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настолните игри - забавление и терапия

Снимка: Фейсбук

От древния шах до съвременните стратегически или забавни игри, настолните игри винаги са били предпочитан начин за забавление за всички възрасти. Те развиват редица умения при децата и могат да имат терапевтичен ефект при проблемни взаимоотношения. По време на кризата заради коронавируса са алтернатива на скуката при домашна изолация.

Настолните игри придобиват все по-широка популярност у нас. Освен в книжарниците, можем да ги открием и в специализираните магазини или в сайтове, където истинските ценители могат да намерят любимите си игри, да разберат за нови или да се свържат с други фенове. В много градове се откриват и специални зали за игра, организират се фестивали.

"В световен мащаб настолните игри придобиват все по-голяма популярност", казва в предаването "Закуска на тревата" Мирослав Гаригов от сайт за настолни игри. Според него това важи и за България, макар и в по-слаби темпове. 

"Започват да се организират все повече фестивали и събития в цялата страна, свързани с настолните игри. Тези фестивали се посещават както от любители, които искат да пробват нещо ново, така и от по-запалени играчи от цялата страна. Организират се турнири, има викторини, има кътове за свободна игра, където можеш да пробваш различни игри", допълва Гаригов. 

Не е изненада, че в дните на изолация се наблюдава ръст в продажбата на настолни игри. Най-сериозен интерес обаче има покрай Коледните празници, разказва Мирослав Гаригов.

Най-разпространени и масови са семейните и парти игрите.

"Съответно има хора, които обичат повече стратегически игри. Хора, които обичат да играят по отбори, т.е. кооперативни игри. Наблюдават се нови тенденции в създаването на все по-нови и интересни игри, които са свързани с виртуална реалност, с изкуствен интелект“.

Сред десетките заглавия на настолните игри едно привлича вниманието с актуалността си - "Пандемия".

"Играта е изключително популярна в световен мащаб. Към основната игра има създадени допълнителни разширения, които правят играта още по-интересна и комплексна. В пандемия играчите играят един с друг и се обединяват заедно срещу играта. Има зараза, която започва от картата на света и целта на играчите е заедно да опитат да преборят заразата, което в днешната ситуация звучи доста актуално и това именно прави играта доста търсена в момента", подчертава Мирослав Гаригов. 

За уменията, които развиват настолните игри разказва и психологът Емилия Сотирова, според която този вид игри имат и терапевтично въздействие. Сотирова е част от екип, разработващ семейна терапевтична игра, фокусирана върху проблемите в семейния живот.

"Играта представлява една условна ситуация, тя не е обикновеният или действителният живот, но съдържа елементи от него. Една игра, за да е игра, има правила, има цели, има резултат, съответно има роли", пояснява Емилия Сотирова.

При настолните игри ние сме вътре в играта и в същото време сме извън нея и виждаме цялата картина.

"Да виждаме цялата картина и да имаме перспектива са много важни умения, които ни служат и в живота. Това е и част от терапията. Идеята на един терапевт, на един психолог е да покаже цялата картина", казва Емилия Сотирова. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26