Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Фон дер Лайен обсъдиха възстановяването на Европа след Сovid

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двамата лидери са обсъдили предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

„Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме“, e подчертал министър-председателят. 

В разговора Борисов е изтъкнал, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът е информирал председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм ERM - II и към Банковия съюз. Министър-председателят e подчертал, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от Covid-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“ - един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен - се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма „Здраве“, както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора са дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски пристигна в "Рамщайн" за срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във военновъздушната база Рамщайн в Германия за срещата на Контактната група за военна помощ за страната. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също ще участва в срещата. Преди отпътуването на Зеленски  главнокомандващият генерал Олександър Сирски обяви, че операцията на..

публикувано на 06.09.24 в 12:15

Пловдив 2019 пет години по-късно: Какво донесе на града фабриката за идеи?

"Пловдив показа как културата може да променя градовете, да дава импулси в много по-широко ветрило, извън чисто артистичната и културна програма – към бизнеси, туризъм, имидж, медии, към независимия сектор", коментира Виктор Янков от фондация "Пловдив – Европейска столица на културата 2019". За първи път от три десетилетия България е..

публикувано на 06.09.24 в 12:06
Евгений Тодоров

Евгений Тодоров: Притиснати от по-умен народ, политиците ще вземат по-умни решения

"Актът на Съединението не е голямата поука. То е реално е военен преврат, няма народни революции . Но той се приема от хората единодушно, с огромна радост, от различните етноси, от различните социални групи, политици." Това каза в интервю за БНР журналистът Евгений Тодоров. Лозунгът "Съединението прави силата" се експлоатира от..

публикувано на 06.09.24 в 11:18

Във Великобритания обмислят местене на престъпници от техни затвори в Естония

Престъпници, които се намират в британски затвори,  биха могли да излежават присъдите си в Естония, съгласно планове, които министрите разглеждат за справяне с кризата с пренаселените места за лишаване от свобода във  Великобритания. Информацията е на вестник "Дейли телеграф". След като балтийската държава заяви, че е предложила да отдаде..

публикувано на 06.09.24 в 11:15

Без платено паркиране в София за 3 дни

Паркирането в столицата в синя и зелена зона ще е безплатно днес, на  7 и 8 септември, съобщават от Центъра за градска мобилност. В съобщението се напомня, че градският транспорт ще се движи по празнични разписания. До 14 часа, заради провеждането на щафетен маратон,  някои линии са с променени маршрути - тролей номер 7 и автобусите с..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Диалог между различни светове в Баня старинна в Пловдив

В Баня старинна в Пловдив до 25 септември може да се види инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив. Арт инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, озаглавена "За по-добър свят". В тази тъмна стая – камера обскура, се случва диалог между различни светове , казва Никола Венков, антрополог, съосновател на..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор "Девет песни от извора"

Севлиевското село Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор на Деветашкото плато "Девет песни от извора". В него участват групи за народни и стари градски песни, както и индивидуални изпълнители. Съборът се организира от сдружение "Деветашко плато" и се провежда на ротационен принцип в деветте села в региона, като тази..

публикувано на 06.09.24 в 10:48