Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по създаването на дезинфектанти с остатъчна ефективност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Работи се по разработването на дезинфектанти с остатъчна ефективност“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ Милена Николова от лабораторията по дезинфекция и стерилизация към Националния център за борба с паразитните болести.

Дезинфектантите, чиято употреба зачести заради локалната защита срещу коронавирусната инфекция, се превърнаха в топ маркетингов продукт, но и в обект на наблюдение в лабораторията, където не спират да тестват продукти, особено тези с остатъчна ефективност. Освен продукти, експертите в лабораторията са започнали да изследват кожата на ръцете ни, как тя реагира на новата хигиенна среда.

Според Николова има объркваща информация по промотирането на някои дезинфектанти:

„Често се бърка това, че дезинфекцията е с остатъчна ефективност. Няма подобно нещо, такъв дезинфектант, който да пази ръцете 6-8 часа, няма в България. Дезинфекцията е моментно действие, изчиства се каквото има по ръцете“.

По думите на Милена Николова етеричните масла донякъде имат антисептично свойство, но основната роля играе активното вещество – етанол, пропанол.

Дезинфекцията на ръцете се препоръчва да бъде до пет пъти на ден, придружена с хидратация.

„Собствената флора по ръцете ни, нашата най-естествена защита, е толкова намаляла, че по кожата ни са започнали да растат спори, плесени, микроорганизми, които не трябва да са там. Дезинфектантите убиват не само патогените, но и нормалната ни флора, която ни е нужна“.

Препоръката на дерматолозите е използването на бариерни кремове след всяко миене на ръце, за да предпазват от попадане на алергени върху кожата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи в района..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08

Жителите на Бързия и Берковица на протест срещу тировете

Жителите на село Бързия и Берковица излизат на протест тази вечер срещу преминаването на тирове през прохода „Петрохан“. Тежкотоварният трафик от Монтана за София, от вчера, е пренасочен през прохода „Петрохан“. Това се наложи заради ремонтните дейности на високоскоростния път Ботевград – Видин. За трети път в последните няколко седмици..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Пътят за Стара Загора и Харманли вече е отворен

Пътят през село Изворово за Стара Загора, Тополовград и Харманли вече е отворен. Движението беше преустановено вчера, заради задимяване от пожар, разгърнал се на 10 хиляди декара площ. Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец Трети ден огнеборците се опитват да потушат огъня, който е в трудно достъпна местност в Сакар..

публикувано на 25.06.24 в 08:04